Afyon

Afyon

AFYONKARAHİSAR ŞEHİR REHBERİ

Ülkemizin termal başkenti olan ve mermercilik konusunda bir dünya markası sayılan Afyonkarahisar, eski adıyla ve kısaca Afyon olarak da bilinir. Tarihteki ismi Karahisar-ı Sahib olan şehir ismini koyu renkli volkanik kayalar ve üzerinde yer alan hisardan alır. Günümüzde kullanılan Afyon ismi ise bu bölgede uzun yıllardır üretilen haşhaştan gelir. İsminden de anlaşılacağı üzere hikayesi olan bu şehrin geçmişi MÖ. 3000 senesine kadar uzanır. İlk olarak Hattiler ve ardından Hititler tarafından işgal edilen şehir bir süre sonra Frigler’in hakimiyetine girmiş ve bu dönemde şehir Akronium adını almıştır. MÖ. 6 yüzyılda bölgeye yerleşen Perslerin ardından çıkan İssos Savaşı ile Makedonlar bölgede hüküm sürmeye başlamıştır. Roma ve Bizans imparatorluklarının egemenliğinde geçen yıllardan sonra bölgeye Türkler gelmiş ve bu topraklar önce Sahib Ataoğulları, ardından Germiyanoğlulları beyliklerine katılmıştır. 

Afyonkarahisar’daki en önemli olaylardan biri de Başkomutanlık Meydan Savaşı’na ev sahipliği yapmış olmasıdır. Büyük Taarruz’un ardından karargahlar Afyon’a taşınmış ve Atatürk büyük zafere kadar çalışmalarını buradan yürütmüştür. 

Geçmişindeki önemli medeniyetlerin izlerini görmek ve termal turizminin tadını çıkarmak için otobüs bileti veya uçak bileti alarak gelebileceğiniz Afyonkarahisar’da yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Bu nedenle en iyi tercih bahar ayları olacaktır. Uçurtma Festivali, Marsyas Müzik ve Sanat Şenliği gibi eğlenceli etkinlikleri yakalama fırsatı da bulabilirsiniz.

 

Afyonkarahisar’da Gezilecek Yerler

Afyon tarihi eserleri ve doğal güzelliklerinin yanı sıra termal tesisleri ile de ilgi çeker. Kültür ve termal turizmi için otobüs bileti veya uçak bileti alarak gelen turistler aynı zamanda yöresel yemekler ile tatillerine güzellik katar.

  • Şehre hakim konumu ve görkemli yapısı ile görenleri kendine hayran bırakan Afyon Kalesi yaklaşık 230 metrelik bir volkanik kayanın üzerine inşa edilmiştir. MÖ. 1350 senesinde Hititler tarafından yaptırılmıştır ve eski ismi Hapanuva’dır. Kalenin içinde tanrıça Kybele’ye adanmış olan pek çok tapınma yeri ile sarnıçlar bulunur. Selçuklu zamanında kaleye mescid ve küçük bir saray eklenmiştir.
  • MÖ. 750 senesinde ortaya çıkan ve Balkan kökenli boylardan olan Friglerin izlerini sürebileceğiniz Frig Vadisi, önemli tarihi kalıntıların ve yürüyüş rotalarının bulunduğu bir bölgedir. Vadi içinde Prymnessus Antik Kenti, Ayazin Ören Yeri, Bizans dönemi kiliseleri, Roma ve Bizans kaya mezarları bulunur. Kayaya oyulmuş odalar, ibadet yerleri ve Avdalaz Kalesi oldukça önemli bir işçiliği gözler önüne serer.
  • Türkiye’nin önde gelen kaplıca merkezlerinden biri olan Afyon’da yüksek sıcaklık ve minerale sahip merkezler bulunur. Solunum yollarından damarlara, eklemlerden cilde kadar etki gösteren şifalı sular termal turizminin temelini oluşturur. Hüdai Çamur Banyoları, Ömer Ilıcası, Gecek ve Gazlıgöl Afyon seyahatinize ekleyebileceğiniz kaplıcalardan bazılarıdır.
  • 1273 yılında Selçuklular tarafından yaptırılan Ulu Cami de şehirdeki gezilecek yerler arasında yerini alır. Düz damı 40 adet sütun üzerine oturtulmuş olduğu için halk arasında “40 direkli cami” olarak bilinir. Selçuklu döneminden kalan en eski ahşap direkli cami olduğu için önemli bir yapıdır. Mimarisinde yoğun olarak taş ve ahşap işçiliği kullanılan cami, türünün tek örneği olarak karşımıza çıkar.
  • Afyon Arkeoloji Müzesi, Sandıklı höyük kazıları ile adını dünyaya duyuran ilk müzemizdir. Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerin sergilendiği zengin bir koleksiyona sahiptir.

Afyonkarahisar’ın köklü geçmişinin sergilendiği tarihi yerleri keşfetmek ve kaplıcalarda rahatlamak için otobüs bileti almanın tam zamanı. Önemli yerlerin tamamını 1-2 günde gezebilir, eşsiz lezzetlerin tadına varabilirsiniz.

 

Afyonkarahisar’a Gidildiğinde Tadılması Gereken Lezzetler

Afyon oldukça lezzetli ve zengin bir mutfağa sahiptir. Özellikle bakliyat ve hamur işi ürünler evlerden eksik olmaz. Haşhaş ve etin de çok kullanıldığı Afyon lezzetleri arasında meşhur kaymak, sucuk ve lokum bulunur. Bu lezzetlerden satın alarak sevdiklerinize de götürebilirsiniz. Ayrıca patlıcandan yapılan 22 çeşit yemek tarifi bulunduğu için ev yemekleri yapan işletmelere göz atabilirsiniz.

Afyon mutfağının öne çıkan ürünü haşhaştır ve özellikle hamur işi tariflerde oldukça fazla kullanılır. Haşhaşlı pide, haşhaşlı çörek, bükme, katmer ve ağzı açık gibi tariflerde kullanılan haşhaş, yörenin en karakteristik yapı taşlarından birini oluşturur. Hamur işi tariflere mercimek ve nohut gibi çeşitli baklagiller de eklenebilir.

Kaymak, Afyon mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir ve manda sütü kullanılarak üretilir. Kahvaltılardan eksik edilmeyen kaymak yöresel tatlılardan ekmek kadayıfı ile birlikte servis edilir. Keşkek, kuzu tandır, çullama, ilibada dolması, arabaşı, nohutlu patlıcan, paçık ve Özbek pilavı Afyonkarahisar mutfağının en bilinen lezzetlerindendir. 

 

Afyonkarahisar’da Konaklama Alternatifleri

Otobüs bileti alarak veya demiryolunu kullanarak gelebileceğiniz Afyon’da konaklayabileceğiniz işletmeler çoğunlukla şehir merkezinde yer alır. 4-5 yıldızlı konforlu ve kaliteli hizmet sunan oteller, şehirdeki her yere yürüme mesafesindedir. Afyon’daki oteller çoğunlukla termaldir ve diğerlerine göre daha fazla tercih edilir. Merkezde yer alan termal otellerin yanı sıra İhsaniye ilçesinde yer alan doğa içindeki kaplıcaları değerlendirebilirsiniz. Çay ve Sandıklı ilçeleri de yüksek kalitede hizmet veren tesislere ev sahipliği yapmaktadır.

 

Afyonkarahisar’da Ulaşım

Afyon’daki çevre ilçelere otogardan kalkan minibüslerle ulaşım sağlanır. Minibüs kullanımının yaygın olduğu şehirde 350’den fazla minibüs hattı çalışmaktadır. Bu hatlar ile merkez ilçelere veya termal tesislerin bulunduğu ilçelere kolaylıkla ulaşılabilir. Afyon’un 9 farklı bölgesine dağılan otobüs güzergahları da ulaşımda önemli bir yere sahiptir. Gecede 3 hat hizmet verdiği için geç saatte ulaşım sürmektedir. Daha konforlu ve hızlı ulaşım isterseniz araç kiralama ve taksi gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Afyonkarahisar seyahatinizde otobüs biletinden uçak biletine, konaklamadan şehir içi ulaşıma kadar gerekli olan tüm bilgiler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Afyon Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Afyon
25 Nis Prş, Güneşli
27,83°
Cum
14,92°
Cmt
11,64°
Paz
14,3°
Pzt
11,39°
Sal
10,91°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery