Konya

Konya

KONYA ŞEHİR REHBERİ

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Konya, 40,838 kilometre karelik yüz ölçümü ile Türkiye’nin en büyük şehridir. Nüfusun en yüksek olduğu yedinci ildir ve MÖ 7000 senesinden beri pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ülkemizin en eski yerleşim yerlerinin bulunduğu Konya’da Prehistorik (tarih öncesi) çağlardan kalan bulgulara rastlanır. Yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen sonuçlarda cilalı taş devri ve eski bronz çağına ait zenginlikler keşfedilmiştir. 

Düz kırsal arazileri ile bilinen coğrafyasında yetişen laleleri mevsiminde görmeye gelebilir, inanç turizmi deneyimi yaşayabilir, tarih öncesi çağları keşfe çıkabilirsiniz. Rengarenk lale tarlaları arasında uzun yürüyüşler için Nisan ve Mayıs aylarında, Mevlana Haftası’nda düzenlenen törenleri izlemek için Aralık ayında Konya’ya gelebilirsiniz. Şeb-i Arus denilen bu törenler Unesco’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili” listesinde yer alıyor ve sema gösterileri eşliğinde Mevlana anılıyor. Coğrafi ve kültürel geziniz için tek yapmanız gereken otobüs bileti alıp Konya’ya ulaşmak. 

 

Konya’da Gezilecek Yerler

Tarihte yolculuğa çıkacağınız, farklı mekanlarda farklı deneyimler yaşayacağınız Konya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden bazılarını sizin için listeledik.

  • Tarihimizin en önemli şahsiyetlerinden biri olan Mevlana’nın mezarının bulunduğu Mevlana Müzesi ve Türbesi, listenin ilk sırasında yer alıyor. Mevlana’nın en büyük eseri olan Mesnevi’nin en eski nüshası, dergah eşyaları, sabır taşları, sekiz telli kemanı ve Galileo’nun astronomi dersleri için kullandığı küre müzede sergileniyor. Derviş hücrelerini ve ibadet yerlerini gezeceğiniz dergahta, tarikat üyelerinin nasıl yaşadıklarını görme şansı bulacaksınız.
  • Farklı gezi deneyimleri yaşamak isteyenler için sizi tropikal ormanlara ışınlayan Kelebek Bahçesi’ni mutlaka ziyaret edin. 385 bin metre karelik alanda büyük bir bitki çeşitliliği yer alıyor ve size eşlik eden kelebekler ortamın büyüsünü pekiştiriyor. Pupa halinden başlayarak tüm aşamalarını inceleyebileceğiniz üretim ve uçuş alanlarında sakin bir tur atmanızı öneririz.
  • Konya’nın en güzel tematik parklarından biri Kyoto Japon Bahçesi’dir. Sakuraların açtığı Nisan aylarında bahçeyi rüya gibi bir atmosfer sardığı için bu ayda ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Japon evi ve peyzaj düzenlemesi size küçük bir Japonya turu yaptırıyor.
  • Unesco’nun Dünya Mirası listesinde yer alan Çatalhöyük, ülkemizdeki en önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor. 9500 senelik geçmişinde 8000 insan barındırmış olan Neolitik yerleşim yeri Çatalhöyük, insanlığın en eski yerleşim yerlerinden biri. Evlere damlardan girilen sokaksız kasabadan günümüze ulaşan buluntular arasında duvar resimleri ve heykeller de bulunuyor.
  • Eski bir Rum yerleşim yerli olan tarihi Sille Köyü, görülmesi gereken yerlerden biri. Hristiyanlığın ilk dönemine ait mağara şeklinde mağbet ve evler, dünyanın en eski manastırı olan Ak Manastır ve Bizans İmparatorunun annesinin yaptırdığı Aya Eleni Kilisesi görülecek şeylerden sadece birkaçı.

Kendi keşif turunuzu yapmak ve Konya’yı derinlemesine tanımak için otobüs biletinizi önceden almayı unutmayın. Eşsiz bir kültür turu için rehberimize göz atmaya devam edebilirsiniz.

 

Konya’ya Gidildiğinde Tadılması Gereken Lezzetler

Konya yeme içme kültürü ile tanındığı için Türkiye’nin önde gelen gastronomi durakları arasında yer alır. Pek çok turist sadece yöresel lezzetleri denemek için otobüs bileti ve uçak bileti alarak Konya’ya gelir. Konya denildiğinde akla ilk gelen lezzet ise tabii ki etli ekmektir. Pideye benzeyen ve incecik açılan hamurunun üzerine kıymalı harç koyularak fırında pişirilen bir hamur işidir. Satırla daha iri kıyılarak hazırlanan haline ise bıçakarası denir. 

Kurutulmuş çiçek bamyaların kuş başı et ile karıştırılarak haşlanması ile meşhur bamya çorbası hazırlanır. Düğün ve özel davetlerde kazanlarda hazırlanan bamya çorbası limon sıkılarak içilir. Tavuk eti ve un ile hazırlanan ara başı çorbası da yörenin en sevilen çorbalarındandır. Özel hamuru ile servis edilir ve özellikle kış aylarında şifa niyetine içilir.

Konya’da fırın kebabı denilen kuzu tandır, taş fırında ve etin kendi suyuyla pişmesiyle hazırlanıyor. 5-6 saat pişen et kelimenin tam anlamıyla lokum gibi oluyor. Ayrıca bulgur pilavı üzerinde servis edilen kuzu tandıra çebiç deniyor. Etli yemekler arasında sevilen bir diğer isim de Tirit kebabıdır. Pide üzerine koyulan et veya köfte yoğurt, domates, biber, soğan ve tereyağı ile servis ediliyor. Bunca lezzetli yemeğin üstüne tatlı yemek isterseniz sac arası, mevlana şekeri ve zerdeyi deneyebilirsiniz.

 

Konya'da Konaklama Alternatifleri

Gelecek tatil planınızı yaparken otobüs bileti ve uçak biletini önceden almak önemlidir. Ayrıca erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmak için konaklama olanaklarına da göz atılması gerekir. İnanç turizminin önde gelen ismi olan Konya’da turizm sektörü geliştiği için her zevke ve bütçeye uygun konaklama fırsatları bulmak oldukça kolay. Şehir merkezinde gezilecek yerlere yakın seçkin otellerde kalabilirsiniz. 

Beş yıldızlı otellerden pansiyonlara kadar geniş bir konaklama yelpazesinde her tarzda konaklama seçeneği mevcuttur. Doğa ile baş başa kalmak, dinlenmek ve sevdikleriyle vakit geçirmek isteyenler Meram gibi şehirden uzak yerlerde kalabilir. Havalimanı ve otogar gibi yerlere yakın olmak isteyenler ise Selçuklu ilçesini tercih edebilir. 

 

Konya’da Ulaşım

Büyükşehir statüsüne sahip olan ve ülkemizdeki nüfus yoğunluğu açısından yedinci sırada olan Konya’ya otobüs bileti veya uçak bileti alarak gelebilirsiniz. Şehir içi ulaşımda geniş tramvay hatları büyük bir ulaşım rahatlığı sağlar. Minibüs, otobüs ve taksi kullanmak veya araba kiralamak da diğer seçenekler arasında yer alır.

Belediyenin hayata geçirdiği ATUS (Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi) sayesinde toplu taşıma araçlarının güzergahlarını, sefer saatlerini ve hangi duraktan kalktıklarını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. ATUS uygulamasını telefonlarınıza indirerek veya web sitesini ziyaret ederek kullanabilirsiniz.

Kültür, inanç ve gastronomi turizmi için aklınızda bulunması gereken Konya’yı ziyaret etmek isterseniz uçak bileti veya otobüs bileti almanız yeterli.

Konya Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Pzt
12,4°
Sal
15,84°
Çrş
19,47°
Prş
19,73°
Konya
26 Nis Cum, Bulutlu
19,52°
Cmt
17,35°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery