Mardin

Mardin

MARDİN ŞEHİR REHBERİ

Dicle ve Fırat nehirleri arasındaki konumu ve kendine has mimari yapısıyla Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Farklı dinlere kucak açmasıyla da bilinir ve köklü bir tarihe sahiptir. İpekyolu üzerinde yer alan Mardin, Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Paleolitik Çağ’a işaret eden bulgular 3000 senelik tarihe sahip olduğunu göstermektedir. Cilalı Taş Devri, Tunç Çağı ve Demir Çağı’na ait kalıntılara da rastlanır ve ilerleyen dönemlerde çeşitli medeniyetlerin egemenliğine girdiği bilinir. Hititler, Urartular, Medler, Persler ve Sasaniler farklı dönemlerde burada hakimiyet kurmuştur. Hz. Ali’nin halifelik ettiği 640 senesinde İslam devletine katılmış, 1071 Malazgirt Zaferi ile Türklerin egemenliğine girmiş ve 1517 Çaldıran Savaşı ile Osmanlı Devleti’nin topraklarına katılmıştır.

Medeniyetlerin beşiği olarak anılan Mardin, açık hava müzesini andıran yapısıyla sizi tarihi bir yolculuğa çıkaracak. Bahar aylarında ve yaz başı için otobüs bileti alıp Mardin’i ziyaret ederseniz Kiraz Festivali, Sirk Festivali ve Film Festivali gibi etkinliklere katılabilirsiniz. Sıra gecesi kültürünü görmek için mutlaka zaman ayırmanız gerektiğini de söylemeliyiz.

 

Mardin’de Gezilecek Yerler

Şehir, fotoğraflarda sıkça gördüğümüz ve tur gruplarının tercih ettiği Eski Mardin ile normal apartmanların bulunduğu Yeni Mardin olmak üzere ikiye ayrılmış durumdadır. Tamamı sit alanı olan Eski Mardin’de kilise, camii, medrese, türbe ve manastır gibi yapıları görebilirsiniz. Otobüs bileti veya uçak bileti alıp en az 3-4 gününüzü Mardin’e ayırmanızı öneririz. 

  • Kartal yuvası olarak anılan Mardin Kalesi, 1600 senelik bir tarihe sahip olduğu için pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hamdanilerin inşa ettiği kale Mezopotamya ovası manzarasını sunan, yüksek bir konumda yer alır. Kalenin hemen altında bulunan Zinciriye Medresesi’ni ziyaret etmeyi ve buradan hem kaleye hem de şehir manzarasına bakmayı unutmayın.
  • İsmini etrafında yetişen safran bitkisinden alan Deyrulzafaran Manastırı, Süryaniler tarafından dini merkez ve okul olarak kullanılmaya devam ediyor. Süryani toplumunu temsil eden en eski yapıdır ve güneş tapınağı olarak inşa edilmiştir. Süryani patriklerinin heykelleri ve mezarları ile başta Meryem Ana olmak üzere çeşitli kiliseleri gezebilirsiniz.
  • İlk hali Süryani Katolik Patrikhanesi olan Mardin Müzesi, bölgenin kültürel ve tarihi dokularını en iyi anlayabileceğiniz yerdir. Perslerden Osmanlılara kadar uzanan dönemde elde edilmiş tarihi eserlerin sergilendiği müzede, yöresel eşyaların sergilendiği etnografya bölümü de yer alır.
  • Mardin’deki en büyük yapılardan biri olmasıyla dikkat çeken Kasımiye Medresesi, 12. Yüzyılda Artuklular tarafından yaptırılmıştır. Oda kapılarının üstlerinde yer alan tıp ambleminden anlaşılacağı üzere, dini merkezin yanı sıra tıp eğitimi için de kullanılmıştır.
  • Şehrin en eski camiisi olan Ulu Camii, Artuklu dönemine ait önemli ve iyi korunmuş yapılardandır.
  • Mezopotamya’nın en önemli yerleşim yerlerinden biri kabul edilen Dara Antik Kenti, 505 senesinde doğu sınırını korumak için askeri üs olarak inşa edilmiştir. Kentin içinde çarşı, saray, kale, kilise, su kemerleri ve tophane bulunur.

Mardin’i keşfetmek için ilkbahar ve yaz başını tercih edebilir, doyasıya gezmek için otobüs biletinizi şimdiden alabilirsiniz.

 

Mardin’e Gidildiğinde Tadılması Gereken Lezzetler

İpek Yolu üzerindeki konumu nedeniyle farklı kültürlerin etkisinde kalan Mardin mutfağı son derece zengindir. Yöresel Mardin yemekleri sadece ülkemizde değil, dünyada da keşfedilmeye ve çok sevilmeye başlamıştır. Akla ilk gelen yöresel lezzet ise Mardin usulü içli köfte iroktur. Yağda kızartılan yemeğin içi bolca etle doldurulur ve köftesi bol baharatlı hazırlanır. Daha sağlıklı olan haşlama versiyonuna ise ikbebet denir. En sevilen çorba çeşitleri arasında ise nohut, pirinç, yoğurt ve limon suyu ile hazırlanan lebeniye çorbası başı çeker.

Etli yemek çeşitleri oldukça fazla olan Mardin mutfağında Süryani yemeklerinden dobo kuzu budu ile hazırlanır ve çok sevilir. Yarım soğan içerisine yerleştirilen kıymalı harç ile hazırlanan soğan kebabı ve kuş üzümlü, fıstıklı pilav ile servis edilen kaburga dolması mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alır. Kuzu eti ve badem ile hazırlanan haşu pilavı ise ana yemeklere en çok yakışan tariflerden biridir.

Mardin’e kadar gelip meşhur mırra kahvesi denemeden olmaz. Oldukça sert bir Türk kahvesi olduğu için yanına yöresel tatlılardan sipariş edebilirsiniz. Pekmez, tarçın ve un ile hazırlanan harireyi denemenizi tavsiye ederiz. Çayın yanına tatlı bir lezzet arıyorsanız badem ve hurma ile yapılan Süryani çöreği tam size göre. Otobüs biletinizi almak için daha fazla beklemeyin deriz!

 

Mardin’de Konaklama Alternatifleri

Mezopotamya’nın en köklü şehirlerinden biri olan Mardin’e her sene binlerce turist akın eder. Mistik havası ve iyi korunmuş yapıları yerli ve yabancı gezginlerin dikkatini çeker. Şehir merkezinde her zevke ve bütçeye uygun güzel konaklama alternatifleri bulunur. Şehir merkezinde yer alan lüks otellerde konaklamak isteyebilirsiniz. Ancak Eski Mardin bölgesinde hem gezilecek yerlere yakın olduğu hem de tarihi dokunun içine girmenizi sağladığı için tarihi konaklar ile butik otelleri tavsiye ederiz. Mezopotamya ovasında yer alan işletmeler, unutulmaz bir tatil yaşamanızı sağlayacak.

800 senelik tarihi ile sizi geçmişe ışınlayan Artuklu Kervansarayı’nda kalmak isterseniz çok iyi bir tercih yapmış olursunuz. Her ne kadar kervanlarla değil otobüs bileti alarak gelmiş olsanız da kendinizi o dokunun içinde konumlandırmakta zorlanmayacaksınız. 

Tarihi dokuyu bozmadan restore edilmiş Mardius Tarihi Konak gibi işletmelerde bahar aylarında konaklamak için şimdiden uçak biletinizi veya otobüs biletinizi almayı, konaklamada erken rezervasyon fırsatlarını yakalamayı unutmayın.

 

Mardin’de Ulaşım

Mardin’e uçak bileti alarak gelen turistler, havalimanına 20 kilometre uzaklıkta yer alan şehir merkezine ulaşmak için minibüsleri ve taksileri kullanabilirsiniz. Eğer özel araç ile gezmeyi tercih ediyorsanız araba kiralama işlemlerini web sitelerinden veya havalimanından halledebilirsiniz.

Her köşesinden tarih fışkıran Mardin’i yürüyerek keşfetmelisiniz. Ancak zaman zaman halk otobüsleri ve minibüsleri kullanarak şehir içi ulaşımı kolaylaştırmanız gerekecek. 

Mardin Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Çrş
23,92°
Prş
21,85°
Mardin
19 Nis Cum, Güneşli
18,17°
Cmt
16,11°
Paz
17,97°
Pzt
14,84°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery