Tokat

Tokat

TOKAT ŞEHİR REHBERİ

İç Anadolu’ya açılan konumu ile Karadeniz’de yer alan Tokat, MÖ. 5500’lü yıllara uzanan tarihinde pek çok önemli devlet ve beyliğin yerleşim yeri olmuştur. İlk olarak Toygarcılar tarafından kurulduğu düşünülen kentte Hititliler, Asurlular, Persler, Kimmerlinler ve Makedonyalılar da yaşamıştır. Roma’nın Anadolu topraklarını yavaş yavaş ele geçirdiği dönemde Pontus kralı dünyanın ilk biyolojik savaşı olarak görülen taktiği sayesinde tarihe geçer. Roma ordusunun deli balı yemesi ve sarhoş olması sağlanır. Böylece ordu alt edilir ancak yıllar sonra Jül Sezar, Zela Savaşı’nda Pontus’u ele geçirir ve ünlü sözünü söyler: “Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim).”

Bu güzel şehre otobüs bileti veya uçak bileti alarak gelmeyi düşünüyorsanız festival dönemlerini denk getirmek isteyebilirsiniz. Meşhur Zile kirazını ülkemize tanıtmak amacıyla düzenlenen Zile Kiraz Festivali, Haziran ayında düzenlenir ve kıpkırmızı meyveler eşliğinde renkli bir şölen havası kenti sarar. Haziran ayında denk gelebileceğiniz diğer etkinlikler arasında Çilek Festivali ve Niksarın Fidanları Festivali de bulunuyor. Ayrıca başka hiçbir yerde yapamayacağınız başka bir etkinlik arayışındaysanız Hacivat Köftecisi tam size göre. “Ekmek arası tiyatro.” sloganı ile merak uyandıran mekanda köfte ekmek yerken gölge oyunu seyredebiliyorsunuz.

 

Tokat’ta Gezilecek Yerler

Köklü tarihi boyunda pek çok medeniyete kucak açtığı için gezilecek yerler oldukça fazladır. Şehir içindeki tarihi mekanlar birbirine yakın olduğu için gezmek oldukça meşakatsiz. Ayrıca 900 adımda 900 sene turu kapsamında çıkartılan yürüyüş rotasında hiçbir araştırma ve rehbere ihtiyaç duymadan en önemli noktaları görebilirsiniz.

  • Tokat’a gelir gelmez dikkatinizi çekecek ilk yapı Tokat Kalesi’dir. Tarihinin 5. yüzyıla kadar uzandığı düşünülen kale Romalılar tarafından yol güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Kalenin tarihine ilişkin en ilginç olay ise isyancılar ve devlet yöneticileri için hapishane olarak kullanıldığı dönemde, Kont Dracula olarak bildiğimiz Eflak Prensi Kazıklı Voyvoda’nın bir süre burada hapis hayatı yaşamasıdır.
  • Osmanlılardan miras kalan ve bir dönem kervansaray olarak kullanılan en güzel hanlardan biri olan Taşhan, tarihi dokularını kaybetmemiş bir yapıya sahiptir. Müzik aleti, bakır, baskı atölyelerinde farklı el emeği işlere tanıklık edebilir ve geniş avlusunda Türk kahvesinin tadına varabilirsiniz.
  • Tokat’taki en eski yerleşim yeri olan Sulusokak ve çevresi, şehrin köklü tarihini anlamak için en ideal noktadır. Roma, Selçuklu, Osmanlı gibi çeşitli dönemlerden günümüze ulaşmış olan han, hamam, camii, türbe, medrese gibi yapılar her an karşınıza çıkabilir. Tokat Kültür Evi, Sulusokak Çarşısı, Yağıbasan Medresesi, Deveciler Hanı ve Yazmacılar Hanı bu bölgede gezebileceğiniz yerlerden bazılarıdır.
  • Şehrin merkezinde Selçuklu döneminden kalma Hıdırlık Köprüsü, Yeşilırmak üzerinde yer alır ve kesme taştan yapılmıştır. Ayrıca aynı yöntemle inşa edilmiş olan ve yine merkezde yer alan Tokat Saat Kulesi de şehrin sembolik yapılarındandır.
  • Henüz tamamlanmamış olmasına rağmen şehrin en büyük güzelliklerinden olan Kaz Gölü, 108 çeşit kuşa ev sahipliği yaptığı için kuş cenneti olarak da biliniyor. Sazlıklar arasından yükselen iki gözlem kulesinden izleyeceğiniz manzara sizi hayran bırakacak.

Özellikle bahar ve yaz aylarında gezmesi çok keyifli olan Tokat'ı gezmek isterseniz otobüs bileti veya uçak bileti alarak şimdiden plan yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Tokat’ta Tadılması Gereken Lezzetler

Hem karasal hem de Karadeniz ikliminden etkilenen şehirde yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Türkiye’nin en bereketli topraklarından biri olduğu ve çeşitli medeniyetlerin kültürlerinden esinlendiği için güzel bir lezzet harmanına sahiptir. Şehrin spesiyali olan Tokat Kebabı kuzu eti, domates, patlıcan, sarımsak, patates, soğan ve pide ile hazırlanan bir lezzettir. 6 bölmeli özel fırınında dikey olarak pişirilir ve kullanılan kuyruk yağı sayesinde eşsiz bir tada sahiptir.

Şehrin en özel lezzetlerinden biri olan bakla dolması da mutlaka tadılması gereken yemeklerdendir. Asma yaprağının içine kıyma, pirinç veya bulgur koyularak hazırlanan her bir sarmanın içine birer tane bakla yerleştirilir. Yine sadece Tokat bölgesinde deneyebileceğiniz yöresel bir yemek olan bat, oldukça farklı bir lezzettir. Yeşil mercimek, bulgur, maydanoz, dereotu ve soğan gibi çeşitli malzemelerle hazırlanan sulu bir yiyecektir. Köy ekmeği ile tercih edilen bu tarif soğuk tüketiliyor.

Türkiye’nin hemen her yerinde yiyebileceğiniz keşkek, Tokat’ta az miktarda çemen ilave edilerek yapılır ve oldukça doyurucu bir tariftir. Pehlili pilav da Tokat’a geldiğinizde deneyebileceğiniz bir yemektir. Pehli halk arasında pilavın üzerine koyulan et parçası anlamına gelir. 

Biraz ağzınızın tatlanmasını istiyorsanız son derece aşina olduğunuz bir tat önerebiliriz. Zile kömesi yani bizim bildiğimiz ismiyle cevizli sucuk, geziniz esnasında size enerji verecek bir tatlı.

 

Tokat’ta Konaklama Alternatifleri

İç Anadolu ve Doğu Anadolu arasında yer alan Tokat’a uçak bileti veya otobüs bileti alarak gelebilirsiniz. Turistik amaçlı gelmek isteyen kişilerin bahar ve yaz aylarını tercih etmelerini tavsiye ederiz. Seyahatinizi planlarken konaklama alternatiflerine göz atmayı unutmayın.

Tokat’ta her bütçeye ve zevke uygun bir konaklama seçeneği mevcuttur. Şehir otelleri ağırlıktadır ve temiz, geniş, konforlu odalar bulmak konusunda sorun yaşamazsınız. Merkezde yer alan 4 ve 5 yıldızlı otelleri veya pansiyonları tercih ederseniz gezilecek yerlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Tokat’ı yürüyerek keşfetmek için konaklama rezervasyonlarınızı şehir merkezindeki otellerde yaptırabilirsiniz. Otantik atmosfere sahip, yöresel dokunuşlar barındıran işletmeler gezinize daha fazla renk katabilir. Ayrıca Türk hamamı konseptine sahip oteller de size geleneksel ve rahatlatıcı bir tatil imkanı sunacaktır.

 

Tokat'ta Ulaşım

Tokat, Türkiye’nin her yerinden uçak bileti veya otobüs bileti alarak ulaşabileceğiniz bir şehirdir. Havaalanı ve otogardan toplu taşıma, taksi ve arama kiralama seçeneklerini değerlendirerek ulaşım sağlamak mümkündür. 

Tokat şehir merkezinde yürüyerek gezmenizi öneririz. Böylece tüm tarihi yapıları görebilirsiniz. Halk otobüsleri ve ilçe otobüslerini kullanmanız gerekirse web siteleri üzerinden hareket saatleri ile güzergahları kolayca öğrenebilirsiniz.

Tokat gezinizde otobüs biletinden konaklamaya kadar ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgiler için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Tokat Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Paz
11,27°
Pzt
9,03°
Sal
13,67°
Çrş
19,29°
Prş
20,88°
Tokat
19 Nis Cum, Bulutlu
19,1°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery