Amasya

Amasya

Amasya Şehir Rehberi

Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ve Şehzadeler şehri olarak bilinen Amasya, 7500 yıllık geçmişi ile Anadolu'nun pek çok medeniyetine, devletine ev sahipliği yapmış en eski yerleşim yerlerinden biridir. Anadolu'nun örnek şehirlerinde biri olarak öne çıkan Amasya, tarihi yapıtlara ayna tutacak önemli eserlere sahiptir. Şehir, 2017 yılı itibariyle 329.888 nüfusu ile Amasya merkez dâhil olmak üzere 7 ilçeye ev sahipliği yapmaktadır. Nüfusun %40 tan fazlası genellikle Merkez ilçede yaşamaktadır. Geri kalan nüfus ise Suluova ve Merzifon olmak üzere diğer ilçelere ayrılmıştır. Özellikle son yıllarda giderek artan ziyaretçi akınına sahip olan Amasya, Anadolu'nun gelişmekte olan şehirleri arasında yerini almaktadır. Peki, Amasya'da nereye gidilir? Amasya'da ne yenir? Amasya'nın ulaşımı nasıldır? İşte Amasya ile ilgili merak edilen tüm detaylar!

Amasya'da Gezilecek Yerler

Amasya'da gezilecek öncelikli yerlerin çoğu il merkezi içerisinde bulunmaktadır. İl merkezinde bulunan ve görülmesi gereken yerlerin başında Yeşilırmak'ın kenarında bulunan Yalıboyu Evleri gelir. Yeşilırmak'ın yükselmesi ile günümüzdeki adı Alçak Köprü olarak bilinen yapıt roma dönemine ait eserlerden biridir. Birçok medeniyeti içinde barındıran Amasya'da şehrin tarihini anlatan ve görülmeye değer yerlerden bazıları Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi ve Amasya saat kulesidir. Osmanlı dönemine ait pek çok farklı tarzda eserinde bulunduğu şehirde II Beyazıt Camii ve Külliyesi ile Büyükağa Medresesi Osmanlı dönemi kültürüne Işık tutar.

Amasya şehrinde müze gezmek isteyen ziyaretçiler; Şehzadeler Müzesi, Amasya Arkeoloji Müzesi gibi yapıtlar gezilecek değerli yerler arasındadır. Şehrin dışında yer alan doğanın güzelliklerini yansıtan Borabay gölü, doğanın eşsiz manzaralarını sunmaktadır.

 Piri Baba Türbesi

15 yüzyıla ait olduğu düşünülen bu türbe, Horasan erenlerinden biri olan Piri Baba adına inşa edilmiştir. Mekân, Merzifon ilçesinde yer almaktadır. Bu yapı, Evliya Çelebi zamanında tekke, aşevi, derviş hücreleri 200'den fazla dervişi ile gelip hizmet etmek isteyenlerin rahat edebilmesi amacıyla kullanılırken günümüzde cami türbe olarak işlevini devam ettirdiği bilinmektedir.

Kral Kaya Mezarları

Kaya mezarları, Amasya'yı MÖ 333 yılından 26 yılına değene kadar başkent olarak kullanan Pontus krallarının mezarı olarak yapılmıştır. Harşena Dağına oyularak yapılmış olan 21 adet mezar olduğu bilinmektedir. Mezarlar, eski dönemlerde çeşitli cezalandırma yerleri ve hapishane mantığı olarak kullanılmıştır.

Amasya'da Ne Yenir?

Köklü tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Amasya'nın yemek kültürü de bu anlamda zengindir. Coğrafi konumu ile birlikte aradeniz ve İç Anadolu'nun geçiş noktasında bulun şehir, 2 bölgenin de yemek kültürünü içerisinde barındırmaktadır. Amasya mutfağında sebze yemeklerinden çorbalara, et yemeklerinden hamur işlerine birçok lezzetli seçenek bulunur. Helle çorbası, bakla dolması, çatalca çorbası, Amasya çöreği, Amasya usulü keşkek, etli bamya ve bat yemeği Amasya'nın yerel lezzetleri içerisinde bulunan eşsiz tariflerden bazılarıdır. Peki, Amasya'nın nesi meşhur? Amasya'nın bilinmeyen yönleri yazının devamında!

  • Amasya Elması

Bilindiği üzere Amasya, lezzetli ve iri elmaları ile meşhurdur. Amasya denildiğinde akla ilk gelen Amasya elması gelmekte ve elma yiyenlerin damağında unutulmayacak bir lezzet bırakmaktadır.

  • Patlıcan Çullaması

Amasya'nın meşhur yemeklerinden biri olan patlıcan çullaması, yöresel ve lezzetli yemek kategorisinde ilk sırada bulunur. Yemek; biber, patlıcan ve domatesin közlenmesiyle oluşur. Hafif ve ekonomik bir yemek olan patlıcan çullaması Amasya ziyareti sırasında mutlaka yenilmelidir.

  • Şıngır Kebabı

Şehrin yöresel ve özel yemekleri arasında bulunan şıngır kebabı, ziyaretçileri mest edecek lezzetler arasındadır.

Amasya Festival Kutlamaları

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Amasya, yıl içerisinde değişik festivallerle tarihe ışık tutmaktadır.

Amasya Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali: Kurtuluş mücadelesi verildiği sıralarda Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya giriş tarihi olan 12 Haziran, Amasya'da 1950 yılında beri coşkuyla kutlanmaktadır. İlk zamanlar sadece 12 Haziran'da Atatürk Günü olarak kutlansa da sonraları 1961 yılında bu süre 10-12 Haziran arası kutlanmaya başlamıştır. Günümüzde bu festivaller 12/22 Haziran tarihleri arasında 10 günlük bir süreye yayılarak birlerce katılımcı ile coşku ve heyecanla kutlanmaya devam etmektedir. Festivallerin devam ettiği günlerde pek çok aktivite, etkinlik, kermesler yapılmaktadır. Bu eğlenceyi yaşamak ve yeni kültürleri tanımak isteyen ziyaretçiler Amasya otobüs bileti alarak bu tarihlerde festivallere katılarak doyasıya eğlenebilir ve Şehzadeler Şehrini yakından tanıma fırsatını yakalayabilir.

Amasya'da Ulaşım

Amasya, küçük bir şehir merkezine sahip olduğundan geniş bir toplu taşıma ağına sahip değildir. Bununla birlikte Amasya'da ulaşım minibüs, halk otobüsleri taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır. Küçük bir şehir olması ile birlikte şehir merkezinde gezilecek yerlere kısa süre içerisinde hatta yürüyerek gezmek mümkündür. Bu anlamda Amasya gezisi sırasında toplu taşımaya pek fazla ihtiyaç duyulmamaktadır. 

Amasya uçak bileti ve Amasya otobüs bileti alarak Amasya bağlantılı alanlara hızlı bir şekilde varılmaktadır. Şehre her anlamda ulaşım söz konusudur. Amasya otobüs bileti almak isteyen ve Amasya’yı doyasıya gezmek isteyen ziyaretçiler iletişim numaralarımız üzerinden bizlere ulaşabilir. 

 

Amasya Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Cum
14,24°
Cmt
10,59°
Paz
10,74°
Pzt
4,83°
Sal
8,73°
Amasya
08 May Çrş, Güneşli
9,36°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery