Batman

Batman

Batman Şehir Rehberi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Batman, Dicle'nin can verdiği topraklara yayılan ve zengin kültür geçmişine sahip şehirlerden biridir. Hasankeyf Antik Kenti, 3 Bini Aşkın Mağara, Eski Çarşı, Orta çağ’dan kalma Tarihi Köprü, cami minareleri ve tarihi anıtlarıyla Batman bir doğa harikasıdır.

1990 yılına kadar hızlı bir gelişme kaydeden Batman, 16 Mayıs 1990'da Siirt'in Kozluk, Beşiri ve Sason ilçeleriyle, Mardin'in Gerçüş ve Hasankeyf ilçelerinin merkeze bağlanmasının ardından Türkiye’nin 72. ili olmuştur.

Batman tarihi açıdan yeni bir şehir gibi gözükse de bu Anadolu’da kurulan şehirlerin tarihi geçmişi Sümerlere kadar uzanır. İluh Tepesinin bulunduğu konumda geçmişte bir Sümer yerleşiminin bulunduğu bilinmektedir. Ancak şehir bataklık yapılı bir arazi üzerine kurulu olduğu için şehrin zamana bağlı olarak yeraltına çöktüğüne inanılmaktadır. Bu anlamda Batman'ın adının “Batmak” fiilinden almış olabileceği araştırmalara konu olmuştur.

Bu tarihi ve kültürel yapısı ile beğeni toplayan şehir, son dönemlerde ziyaretçi kapasitesini artırmıştır. Ziyaretçiler, Batman'da ne yenir? Batman'a nasıl gidilir? Gibi sorularla meraklarını her daim göstermektedir. İşte ziyaretçilerin merak ettiği bu soruların cevapları!

 

Batman’da Nereye Gidilir?

Güneyin gözde şehirlerinden biri olan Batman, kiliseleri, mağaraları, eserleri ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine gizemli ve keyifli bir yolculuk sunmaktadır. Batman'da gezilecek yerler arasında en dikkat çekeni Hasankeyf, Ören Yeri ve Mağaraları, Malabadi Köprüsü, Memikan Köprüsü, Zeynep Bey Kümbetidir. Diğer görülecek yerler ise Mor Aho Manastırı, Mor Kiryakus Manastırı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hallan Cemi höyüğü, Seyyid Bilal Türbesi, Bozikan Kalesi, Kandil Kalesi, Beksi Kalesi, Rabat Kalesi, Pertükan kalesidir.

1. Hasankeyf

Kuruluş tarihi hakkında net bir bilgi olmayan Hasankeyf’in jeopolitik yapısı, yapının çok eski bir yerleşim merkezi olduğuna dair bilgiler vermektedir. Bugün hala mesken olarak kullanılabilen çok sayıda mağara, insanların bu bölgeye eski çağlarda yerleştiklerini göstermektedir. Bizans İmparatoru Konstantinos tarafından bölge halkını korumak amacıyla yaptırılan bu yapının tarihinin MS 4.yüzyıla uzandığını göstermektedir. Bu yapının yanında;

1. Hasankeyf mağaraları

2. Hasankeyf Ören Yeri

3. Hasankeyf Yolgeçen Hanı

2. Malabadi Köprüsü

Adına türküler yazılan bu tarihi köprünün Abbasi hanedanına mensup olan zengin bir tüccar tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu yapı Mostar Köprüsünün ikizi olarak anılmaktadır. Bu yapı tek kemerli ve iki girişlidir. Köprünün içerisinde insanların dinlenebilmesi, uyuması ve dış tehlikelerden korunabilmesi amacıyla odalar bulunmaktadır. 

3. Zeynel Bey Kümbeti

Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu Zeynel Bey için oluşturulmuş olan ve Akkoyunlu Beyliği devrinden günümüze kadar kalmış bir anıt mezardır.

4. Memikan Köprüsü

Memikan Köprüsü, geçmişte Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı olduğu bilinmekteydi. Köprü, özellikle Hasankeyf’le olan ticari ilişkilerin kolay bir şekilde sağlanması için kullanılan Memikan Köprüsü, bölgeden geçen İpek Yolunu, geçit vermeyen Garzan Çayı üzerinden geçiş imkânı sunduğu için stratejik bir konuma sahiptir.

Batman’da Ne Yenir?

Batman'ın temel besin kaynakları hamur işleri ile et ve süt ürünleridir. Şehirde yapılan et yemekleri bol yağlıdır. Taze ve kurutulmuş sumaklı dolma, içli köfte, bağırsak ve mumbar dolmaları, çiğ köfte, şam böreği yöreye ait lezzetlerin ilk akla gelenleridir. Ayrıca yörede çamurdan yapılmış tandırlar da pişirilmiş perde pilavı, tandır ekmeği şehirde çokça yapılan tatlar arasındadır. 

1.Kışlık dolma

2. Perde Pilavı

3. Mumbar 

4. Tırşık

5. Yoğurtlu Leben

Batman’ın en meşhur tatlısı havdel ve bayram tatlısıdır. Bu lezzetleri şehrin içerisinde bulunan her restoranda yeme şansı bulunmaktadır. 

Batman’da köy ürünleri oldukça fazla tercih edilmektedir. El yapımı sucuklar, salça, pekmez, tandır ekmeği, tarhana ve bal ziyaretçilerin Batman gezisinde aldığı lezzetler arasındadır.

Batman’da Alışveriş ve Sosyal Yaşam

Batman’da alışveriş deyince akla ilk gelen geleneksel dokumacılık sanatıdır. Geçmişte yoğun olarak yapılan şile bezine benzeyen bir dokuma ne yazık ki günümüze kadar gelmemiştir. Bugün sadece 5-6 esnafın çabasıyla bu geleneksel ürün yapılmaktadır. Bu anlamda batmandan alınacak hediyelik eşyaların başında dokuma ürünleri gelmektedir. 

Batman’da yer halk, dantel, kanaviçe, iğne oyası, parlak ipek sim işlemeli kumaşlar, yün çorap ve kazak örme gibi el işlerini devam ettirmektedir.

İl merkezinde otel, bar, restoran, kafeler bulunmaktadır. Ancak bölge insanın kültürel etkinlikleri gece saatlerinde başlamaktadır. Yörenin dost meclisleri ve sıra geceleri aksam saatlerinde başlamakta ve gecenin sonuna kadar devam etmektedir. İnsanlar bu gecelerde yanık sesleri ile türküler söyler, çiğköfte yoğurur ve sohbet ederler. Sıra gecelerin düzenlendiği mekânlar genellikle türkü evleri ve etkinlik salonlarında yapılır.

Şehirde bu gecelerin yapılması ve eğlenceli vakit geçirebilmesi için Antik Türkü Evi, kullanılmaktadır. Cumartesi günleri mutlaka bu tarihi yapıda gece eğlenceleri düzenlenmektedir. 

Batman’a Ulaşım

Batman otobüs bileti ve Batman uçak bileti seçenekleri ile ziyaret söz konusudur. Ulaşım bu şehre oldukça kolaydır. Gezinin başlaması için bilet almak yeterlidir. Batman’ı ziyaret etmek isteyen kişiler ulaşım konusunda site ile iletişime geçerek bilgi almalıdır.

Batman Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Cmt
15,01°
Paz
14,46°
Pzt
12,78°
Sal
11,08°
Batman
08 May Çrş, Yağmurlu
10,96°
Prş
13,99°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery