Bayburt

Bayburt

Bayburt Şehir Rehberi

Bayburt, Doğu Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayan Erzurum ve Trabzon yolu üzerinde bulunmaktadır. Şehir, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 3.652 kilometrekarelik bir alanda kurulmuştur. Kuzeyde Trabzon, Kuzeydoğuda Rize, güneyde Erzincan, doğu ve güneydoğuda Erzurum, batıda da Gümüşhane illeri ile çevrilidir. Bir kısmının Türkmen, Çepniler olan şehir, tarihte önemli bir yere sahip olan İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle şehir günümüze gelene kadar birçok medeniyet ve uygarlığı ev sahipliği yapmıştır.

Bayburt şehrinin adı: eski Kafkas dillerini konuşan Urartuluların bölgeye egemen olduğu zamanlarda Khalt halkı arasında meydana gelen Hint-Avrupa dilli Mitanni göçmenlerinin yayılması sonucu verilmiştir. Bayburt bir dönem Roma İmparatorluğu hâkimiyetinde kalmıştır. Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılması ile şehir, Doğu Roma toprakları egemenliğinde kalmıştır. Bunun yanında şehirde, Türkmenlerin ilk yerleşim yeri olduğu hakkında da söylentiler dolaşmaktadır.

Bayburt'ta Doğu Anadolu karasal iklimi ve Doğu Karadeniz ikliminin arasında bir geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Şehrin ekonomisinin büyük bir kısmı tarım ve hayvancılıkla sağlanmaktadır. Tarım ürünü olarak şeker pancarı, hububat çeşitleri, yem bitkileri az da olsa sebze ve meyve üretim yapılmaktadır. 

Bayburt’ta özellikle Rafting tutkunları ziyaret etmektedir. Çoruh Nehri üzerinde yapılan bu aktivitenin Bayburt ziyareti sırasında mutlaka deneyimlenmesi gerekir. 

Bayburt’ta ne yenir? Bayburt’ta nasıl gidilir? Gibi turistlerin en çok sorduğu sorular işte yazının devamında!

Bayburt’ta Ne Yenir?

Türkiye'nin her şehrinde olduğu gibi Bayburt'un da kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Et yemeğinden sebze yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılara kadar Bayburt, diğer şehirlerden kendine ayırmaktadır. Bayburt denince akla ilk olarak galacoş, lor dolması ve tel helvası gelmektedir. Lahana yaprağından yapılan dolma, salamura lahanadan yapılan ekşi lahana ve bir tür yeşil mercimek yemeği olan galacoş şehrin sevilen yemekleri arasındadır. Lor peynirinin yoğun olarak hissedildiği lor böreği, süt ile kavrulmuş fındığın eşsiz uyumu olan süt böreği Bayburt gezisinde tadılması gereken başlıca lezzetler arasındadır. 

Diğer lezzetler; herse yemeği, ayranlı çorba, tatlı çorba, Bayburt tava, haşıl, Kara pancar yemeği şehre ait diğer yemeklerdir.

 

Bayburt’ta Nereye Gidilir?

Önemli tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Bayburt, Çoruh nehri sayesinde yılın her dönemi su sporları ile uğraşanların Uğrak noktası olmaktadır. Tarihi güzelliklerinin yanı sıra el değmemiş doğal unsurları ile Anadolu'nun değerli kentlerinden biri olmuştur. İpek Yolu'nun başkenti Bayburt'ta, doğanın keyfini çıkarmak, Çoruh vadisini izlemek ve yıllar öncesindeki insanların yaşamına gitmek için Baksı Müzesini görmek ziyaretçilerin yapılacaklar listesinde yerini almaktadır.

Bayburt'ta Çoruh Nehri üzerinde rafting yapılmaktadır. Bunun yanında Dede Korkut Türbesi, Bayburt Kalesi, Aydıntepe Yeraltı Şehri, Helva Köyü, Buz Mağarası ziyaret edilmesi gereken yapılar içerisindedir. 

1. Bayburt Kalesi

Yalçın kayalar üzerine inşa edilen Bayburt Kalesinin kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Yapıyı Ermenilerin yaptığı öne sürülse de baharat sülalesi zamanında yapının varlığından söz edilmesi çok daha önce, miladın ilk yüzyıllarında prens ve mücadelelerinde rol oynadığı anlaşılmaktadır. 

2. Dede Korkut Türbesi

Bayburt sınırları içerisinde masat köyde bulunan yapı, yılın belirli zamanlarında turistlerin ilgi odağıdır. Her yıl temmuz ayında yapılan Bayburt Dede Korkut Uluslararası Kültür Sanat Şölenleri kapsamında köyde değişik etkinlikler düzenlenmektedir. Türbe 9. yüzyılda taşların üst üste konulması ile oluşturulmuştur.

3. Çoruh Nehri Rafting Parkurları

Şehri turizm açısından önemli ölçüde etkileyen Çoruh Nehri, dünyanın en derin ve süratli nehirlerinden biri olarak kabul edilir. Nehir, zorluk derecesine göre 4 parkura ayrılmıştır. Bayburt Yusufeli-Oltu arasında yer alan parkurda uluslararası alanda yarışlar düzenlenmektedir. 1993 yılında Dünya Rafting Şampiyonasını Bayburt üstlenmiştir.

 

Bayburt’ta Yaşam

Bayburt'a gitmek isteyen kişilerin şehirde konaklaması için pek çok seçenek bulunmaktadır. Bayburt'un merkezinde bulunan Bayburt Otel, teras, açık kapalı restoran, sauna ve hamam, mescit gibi bölümleri ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır.  Şehir merkezinde otel ve pansiyonların haricinde Bayburt Üniversitesi'nin Konuk Evi 2014 yılından bu yana ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Konuk evi içerisinde 3 tip oda bulunmaktadır. Bu odalar, double oda, suit oda ve twin oda olmak üzere boyut ve fiyat durumuna göre ayrılmıştır. 

Bayburt şehrinde ziyaretçilerin bütçesine göre konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Merkezi tercih etmek isteyenler merkezde bulunan konaklama seçeneklerini, ilçeleri ziyaret etmek isteyenler ise ilçelerde bulunan konaklama seçeneklerini incelemelidir. 

Bayburt’a Ulaşım

Bayburt’u ziyaret etmek için karayolu ve havayolu kullanılmaktadır. Türkiye'nin pek çok yerinden otobüs firmaları, şehre seferler düzenlemektedir. Havayolunu kullanarak gelmek isteyenler için Erzurum Uluslararası Havalimanı ile Bayburt merkez arası uzaklık 50 kilometredir. Otobüs ile seyahat edecekler için her şehirden sefer bulunmaktadır.

Bayburt otobüs bileti ve Bayburt uçak bileti almak isteyen ziyaretçiler iletişim numaraları üzerinden bize ulaşabilir. Günün her saati seferlere kolay bir şekilde ulaşmak ve biletlere sahip olmak için ziyaretçilere günün her saati hizmet vermekteyiz.

Bayburt Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Çrş
3,62°
Bayburt
09 May Prş, Güneşli
5,58°
Cum
10,78°
Cmt
12,64°
Paz
7,28°
Pzt
7,25°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery