Bilecik

Bilecik

Bilecik Şehir Rehberi

4.307 kilometrekarelik yüzölçümü ile Bilecik, Türkiye’nin en küçük illerinden biridir. Marmara Bölgesinin güneydoğusunda bulunması şehrin hızla büyümesine ve gelişmesine sebep olmuştur. Harita üzerinde komşu olduğu şehirlere bir köprü görevi gören Bilecik, aynı zamanda bölgeler arasındaki iklimin ve yeryüzü şekillerinin geçiş noktası olmaktadır. 

Tarihteki ilk isimleri Belekome ve Agrilion olarak geçen şehir, eski çağlarda Boğaz Yeri olarak bilinmektedir. Bilecik, coğrafi konumunun yanı sıra tarihsel açıdan da özel bir yere sahiptir. Antik çağlardan beri geniş uygarlıklara ev sahipliği yapan Bilecik, Osmanlı Devletinin temellerinin atıldığı Söğüt bölgesi ve İnönü Savaşlarının yaşandığı Bozüyük ilçelerini içerisinde barındırmaktadır. Bilecik’in tarihinde yaşanan bu olay şehrin insanlar arasında kuruluş ve kurtuluşun beşiği olarak anılmasına sebep olmuştur.

Sakarya Nehrinin etrafında konumlanan şehir, geniş ormanları, göletleri, mesire alanları ve dereleri ile ün salmıştır. Bilecik, Türkiye’de nar üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Şehirde çokça yetiştirilen şerbetçiotu bira sanayisinde kullanılır.

Bilecik’te Gezilecek Yerler Nelerdir?

Geçmişi MÖ 3000 yılına dayanan Bilecik, Antik Çağdan günümüze gelene kadar pek çok uygarlık ve medeniyetin tarihi ve kültürel kalıntılarını barındırmaktadır. Osmanlı Devletinin doğduğu bir toprak olması sebebiyle şehirde en çok Osmanlı Devletinin izleri görülür. Görülmeye değer mekânları ve doğal güzelliklerin bir bölümü şehir merkezinde bir bölümü ise komşu ilçelerde bulunur. Bu anlamda şehri bir günde gezmek mümkün değildir. 

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi, Bilecik Müzesi Müdürlüğü, Metristepe Zafer Anıtı, Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı ziyaret edilmesi gereken tarihi ve kültürel merkezlerdir. Bunların yanında doğal güzellikleri ile Kömürsu Yaylası ve Merdivenli Kaya görülmeye değer alanlar arasındadır. Şehirde inanç turizmi açısından Ertuğrul Gazi Türbesi, Orhan Gazi Camii, Şeyh Edebali Türbesi gözde mekânlar arasına girmektedir.

  1. Şeyh Edebali Türbesi

Osmanlı Devletinin manevi kurucusu olarak bilinen Şeyh Edebali’nin Türbesi, Osman Gazi Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Yapıtın orijinal kubbesi işgal yıllarında tahrip aldığından, türbenin yukarı kısımları kiremit çatı ile kaplanmıştır. 

  1. Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Söğüt ilçesinde bulunan müzenin ne zaman yapıldığı netlik kazanmamıştır. 1900 yıllarda belediye reisi olarak görev yapan Memiş Ağa tarafından sargı evi olarak inşa edilip kullanıldığı bilinmektedir. Bu ismin günümüzdeki anlamıyla karşılaştırılmasının ardından müze o günün dispanseri olarak işlev görmüştür.

  1. Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı

Bu yapı, 17.yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri olan Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yapının iç mimarisi ortada at ve arabaların, diğer yanlarda ise yolcuların konaklayabileceği şekilde tasarlanmıştır. 

  1. Ertuğrul Gazi Türbesi

Türbe, Bilecik’in Söğüt ilçesine bağlıdır. Osman Gazinin 13.yüzyılın sonlarına doğru yaptırdığı bu açık mezar, 1.Mehmet’in emri üzerine türbeye çevrilmiştir.

 

Bilecik’te Ne Yenir?

Bilecik otobüs bileti alarak ziyaretin tadını çıkarmak isteyen turistlerin ulaşımdan sonra en çok sorduğu sorulardan biri de Bilecik’in neyi meşhur sorusudur. Bileceğin uzun yıllardır süre gelen eşsiz yöresel yemekleri ve tatlıları ziyaretçileri kendine çekmektedir. 

Yüzölçümünün büyük bir kısmını ormanların kapladığı bu şehir, yıl içerisinde bol yağış almaktadır. Verimli topraklar, zengin su kaynakları tarım ve hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Şehrin yöresel yemeklerinden en ünlüleri hamur işleridir. Bilecik’te evde ekmek yapmak herkesin bildiği bir şeydir. Özelikle kömme adı verilen ekmek şehrin meşhur hamur işidir. 

Bunun yanında; dağ erikli ekşili kesme aşı çorbası, keklik kebabı, pancar pekmezi, büzme tatlı, nohutlu mantı, Bilecik’in yöresel yemekleri arasındadır.

 

Bilecik’te Alışveriş ve Sosyal Yaşam

Bilecik’te popüler restoran ve kafeler gün boyu aktif olarak çalışmaktadır. Türlü et yemekleri, pide çeşitleri gibi herkesin yiyebileceği pek çok mekânın yanında eğlencenin tadını çıkarmak için kahve dükkânları da bulunmaktadır. 

Bilecik nar üretiminde birinci sırada gelmektedir. Bu anlamda nar lokumu ve nar helvası ziyaret sırasında mutlaka tadılmalıdır. Bilecik Pazaryeri ilçesinde bulunan Kınık Köyü sakinleri geçimlerini tarım ve el sanatları ile sağlamaktadır. Çömlekçilik işinin şehirde 100 yıllık geçmişi bulunmaktadır. Bu anlamda şehirde kırmızı topraktan yapılmış olan pek çok obje ve süs eşyası yapılmaktadır. 

Anadolu’nun küçük şehirlerinden biri olan Bilecik’te, gelişmiş bir gece hayatı söz konusu değildir. Halk, kahve ve çay içmek için şehir merkezlerinde ve ilçelerde bulunan restoran ve kafelere gitmektedir. Şehrin tam merkezinde bulunan Şelale Parkı gece saatlerine kadar açıktır. Bunun yanında ziyaretçilerin konaklaması için otel, apart, konuk evi, pansiyon gibi yerlerde de bulunur.

Bilecik’e ziyaret için gidecek turistler, eylül ayının ikinci haftasında gerçekleşen Ertuğrul Gaziyi Anma ve Söğüt Şenlikleri Festivaline mutlaka katılmalıdır. Festivalde birbirinden farklı etkinlikleri görme ve yöresel lezzetlerden tatma fırsatını yakalayabilir.

Bilecik’e Ulaşım

Bilecik’te şehir içi ulaşım minibüsler ile sağlanmaktadır. Küçük bir şehir olması sebebiyle Bilecik’te 7 tane özel halk minibüsü çalışmaktadır. 

Bilecek otobüs bileti bulmak ve bu tarihi şehri gezmek isteyen ziyaretçiler iletişim numaraları üzerinden bize ulaşarak bilgi almalıdır. 

Bilecik Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Prş
17,29°
Cum
11,78°
Cmt
10,51°
Paz
10,38°
Pzt
8,46°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery