Bingöl

Bingöl

Bingöl Şehir Rehberi

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en eski şehirlerinden olan Bingöl, tarih sahnesinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bingöl, 1945 yılına kadar Çapakçur ismi ile anılmıştır. Bir rivayete göre ağrılarına şifa bulmak isteyen Büyük İskender, Murat Nehri’nin suyundan içmiş ve ağrıları dinmiştir. Bunun üzerine pınarın hemen yanına bir kale inşa ettirmiş ve kaleye ‘Cennet Suyu’ manasına gelen ‘Çapakçur’ adını vermiştir. 1945 yılında ise şehrin yanında bulunan Bingöl Dağı kente yeni ismini kazandırmıştır.

Güneyde Diyarbakır, batıda Elazığ ve Tunceli, kuzeyde Erzincan ve Erzurum, doğuda Muş illerine komşu olan Bingöl’ün 7 adet ilçesi bulunmaktadır. Yüzen Adası ve termal suları ile dikkat çeken Bingöl, güneşin doğuşunun en güzel haliyle izlenmesiyle dünya üzerinde sayılı şehirlerden biri olmuştur. Kale Tepesi üzerinden izlenilen Bingöl Dağı manzarası gün doğumunda ziyaretçilerine eşsiz ve muhteşem güzellikleri sunmaktadır. 

Bingöl’ün doğal güzelliklerini gezmek isteyen ve Bingöl’ün neyi meşhur? Bingöl’de gezilecek yerler nelerdir? İşte Bingöl’ün bilinmeyen yönleri!

 

Bingöl’de Gezilecek Yerler

Etrafı dağlarla çevrilin olan şehir, köklü geçmişi ve doğal güzellikleri ile misafirlerine eşsiz seyahat vaat etmektedir. İşte Bingöl'de görülmesi gereken yerlerden birkaçı;

1. Yüzen Ada

Bingöl’ün bölgelerinden biri olan Yüzen Ada, 3 bölgeden oluşmaktadır. Hazarşah Köyü sınırları içerisinde Aksakal Gölünde bulunan bu adalar, üzerine çıkıldığında sal hareketi etkisi hissettirmektedir. 

2. Çir Şelalesi

50 metre yükseklikten akan şelale, sarp kayalıkların aralarından geçerek muhteşem bir görsel şölen oluşturmaktadır.

3. Kral kızı Kalesi

Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı olan ve inşa tarihi tam olarak bilinmeyen Kral Kızı Kalesi, Diyarbakır Çayı ile Konsper Çayı’nın kavuştuğu yerdedir.

4. Kiğı Kalesi

Etrafı kayalıklarla çevrili olan kale, Kiğı ilçesi içerisinde yer almaktadır. Dağlık bölgeye kurulan bu eşsiz yapı oldukça yüksektir ve kalenin üzerinde Orta Çağa ait duvar kalıntıları bulunur. 

5. Zağ Mağarası

Bingöl'ün Kuşburnu Köyü sınırların içerisinde bulunan mağara, dağlara yaslanmış bir kayalığa insan eli ile oyularak yapılmıştır. Mağara içerisinde çok sayıda oda bulunmaktadır. 

 

Bingöl’de Ne Yenir?

Zengin bir mutfak kültürü bulunan Bingöl, yazları sebze kışları ise etli ve kurutulmuş sebze yemekleri ile diğer illerden kendini ayırmaktadır. Kendine özgü tatları ile dikkat çeken Bingöl yemeklerinden en ünlüleri, sorina pel, mastuva, keledoş ve löl mutlaka deneyimlenmesi gereken tatlar arasındadır. Bunların yanında tutmaç çorbası, ayran çorbası, yoğurtlu köfte, dolamaç, burma kadayıf Bingöl'ün sevilen yöresel yemekleri arasındadır.

Köfteler

Sulu köfte, kızartma köfte, çiğ köfte, kıldırık köfte, kabak köfte, yoğurtlu köfte

Turşular

Acı biber turşusu, domates turşusu, biber salamura, yaprak salamura, fasulye turşusu, patlıcan salamura, lahana turşusu

Tatlılar

Burma kadayıf, zerde, dolanger, silki baklava, revani, un helvası

Nerede Yenir?

1. Geleneksel Türk yemekleri; Saray Restoran, Berti Et Lokantası

2. Bingöl yöresel yemekler; Yado Çeşmesi Et Lokantası ve Hanedan Ocakbaşı

3. Ciğer kebap çeşitleri; Ciğerci Osman

4. Et ve pide yemekleri; Soğukçeşme Kavurma

Şehirde mevsime göre yöresel yemekler yapılmaktadır. Özellikle akşam yemekleri erkeklerin eve gelmesi ve kalabalık öyle olması sebebiyle günün en iyi hazırlanan yemekleri akşam sofralarında olmaktadır. Özel günlerde veya bayramlarda misafirlere yapılan ikramlıklar ve yemekler özene bezene hazırlanarak yemek kültürüne verilen önemi bu noktada kanıtlamaktadır. 

Bingöl’de Eğlence Kültürü

Bingöl tarihi yapısını yıl içerinde düzenlediği festivaller ile yerel halka ve misafirlerine sunmaktadır. İşte Bingöl’de her yıl düzenlenen festivaller;

1. Karer Kültür Festivali

2. Yayladere Sülbüs Doğa ve Kültür Festivali

3. Solhan Yüzen Ada Doğa Coşkusu Festivali

4. Karlıova Güneşin Doğuşu Festivali

5. Adaklık Karababa Doğa, Ceviz ve Bal Festivali

6. Kiğı Seyit Kasım Doğa Kültür ve Bal Festivali

Festivaller genellikle haziran ve ağustos ayları içerisinde gerçekleştirilmektedir. Bingöl’ü ziyaret etmek isteyen misafirler bu tarihlerde Bingöl otobüs bileti alarak festivalleri deneyimle şansı bulabilir. 

Sessiz ve sakin şehirlerden biri olan Bingöl, gece hayatı konusunda sakin bir yaşam sürmektedir. Şehir merkezinde yer alan kafeler belirli saatlere kadar açık durmaktadır. Şehirde bulunan Anatolia Türkü barında canlı müzik keyfi günün her saati devam etmektedir.

Bingöl’de Ulaşım

Bingöl'de şehir içi yolculukları belediye ve halk otobüsleriyle sağlanmaktadır. Şehrin her mahallesine her saat başı bir sefer düzenlenir. Belediye otobüsleri ile ulaşım indirimli kırmızı kart imkânı ile daha avantajlı bir hale gelmektedir.

Sahip olduğu havalimanı ile Bingöl, 2013 yılından beri ziyaretçilerine konforlu bir ulaşım sağlamaktadır. Bingöl uçak bileti veya Bingöl otobüs bileti seçenekleriyle ulaşım sağlanmaktadır. Bingöl havalimanı, merkeze yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Havalimanından merkeze pek çok sayıda firma sefer düzenlemektedir.

Bingöl uçak bileti, Bingöl otobüs bileti veya Bingöl demiryolu seçeneklerini kullanacak Ziyaretçilere seferler ve tarihler arasında ayrıntılı bilgi verilmektedir. Konuda bilgi sahibi isteyen yolcularımız iletişim numaraları üzerinden bizlere ulaşabilir. 

 

Bingöl Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Sal
11,82°
Bingöl
08 May Çrş, Bulutlu
10,17°
Prş
10,72°
Cum
12,89°
Cmt
15,27°
Paz
11,02°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery