Burdur

Burdur

Burdur Şehir Rehberi

Güney Batı Anadolu Bölgesi'nin, Göller Yöresinde bulunan Burdur, hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapısı ile dikkatleri üzerine toplayan şehirlerden biridir. Merkez başta olmak üzere Yeşilova, Bucak, Gölhisar, Çavdır, Tefenni, Ağlasun, Altınyayla, Karamanlı, Kemer, Çeltikçi olmak üzere toplam 9 ilçe bulunmaktadır. Nüfus merkezde yoğunlaşırken Kemer ilçesi en az nüfusa sahip ilçe olmaktadır. Burdur; Denizli, Antalya, Isparta, Muğla ve Afyon illerine komşudur. Akdeniz’de bulunmasına rağmen yükseltiler nedeniyle iklim yapısı kıyı şeridinden farklı olarak karasal iklime daha uygundur. Özellikle Burdur’un iç kesimlerinde sıcaklık düşük, kış aylarında ise yağışlar kar şeklindedir. Kıyı kesimlerinde iklim iç kesimlere göre daha ılımandır.

Burdur’da gezilecek yerler nerelerdir? Burdur’da ne yenir? İşte Burdur şehir rehberi ile ilgili ziyaretçilerin merak ettiği tüm soruların cevapları!

Burdur’da Gezilecek Yerler

Burdur'un merkezinde ve diğer ilçelerinde görülmesi gereken pek çok yer vardır. Muğla, Antalya ve İzmir gibi tatil bölgeleri ne yakınlığı sebebiyle özellikle yaz aylarında binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Burdur, ülkemizin en güzel ve en temiz şehirlerinden Göller Bölgesinde yer aldığı için Burdur’da bulunan Salda Gölü ziyaret sırasında görülmesi gereken alanlardan biridir. Tarihi zenginliği, antik kentleri ve müzeleri ziyaret ederek yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.

Burdur, son yıllarda Türkiye'nin ilgi gören şehirleri arasına girmiştir. Salda Gölü şehri, kendine hayran bırakan alanlardan biridir. Turkuaz rengi ile büyüleyici bir manzaraya sahip olan göl, bakanı kendine hayran bırakmaktadır. İnsuyu Mağarası şehre değer katan ve pek çok turisti üzerine çeken yapılardan biridir. 

Köklü tarihi ile ün salmış Burdur’da, Kremna, Sagalassos, Kibyra Antik Kentleri bunun yanında Burdur Ulu Cami, Burdur Arkeoloji Müzesi, Taş Oda Konağı, Etnografya Müzesi ve Susuz Kervansaray, Burdur’a değer katan önemli yapılar arasındadır. 

Burdur’da Ne Yenir?

Burdur tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, köklü geçmişe sahip olan şehirlerden biridir. Bu kültürel farklılık mutfak kültürüne de yansımıştır. Tarım ve hayvancılığın yoğun olması mutfak kültürü üzerinde etki yaratmıştır. Sebze yemeklerinin yanında balık ve et kullanımı da oldukça yaygındır. 

Burdur'a gelindiğinde ilk olarak Burdur usulü testi kebabı denenmelidir. Koyun etinin testi içerisinde saatlerce pişirilmesi ortaya lezzetli ve yöresel bir yemek şöleninin çıkmasına neden olmaktadır. Kebap dışında Burdur şiş, yöre halkının sürekli evlerinde pişirdiği lezzetler arasındadır. 

Burdur’un diğer lezzetleri; çekme, çanak ekmeği, kömbe, gazel böreği, Burdur usulü peynirli pide, Burdur muhallebisi, kabak helvası, ceviz ezmesi şehrin sevilen lezzetleri arasındadır. 

Her yörede olduğu gibi Burdur’un da yemek kültürü yaz kış olarak iki şekilde oluşmuştur. Yazın sebze ağırlıklı kışın ise etli ve kurutulmuş sebzelerin hâkim olduğu yemekler ön plandadır. 

Burdur’da Alışveriş ve Eğlence

Burdur’da dokumacılık yıllardır süregelen bir gelenektir. Burdur bezi ve Burdur alacası yöredeki dikkat çeken süs eşyaları arasında olup pek çok kişinin de hala geçim kaynağını oluşturmaktadır. Yerel halk, şal, el bezi, peçete, masa örtüsü, atkı gibi dokumalar yapmakta ve turistlerin beğenisini toplamaktadır. 

Burdur'un İbecik köyüne has olan ve İbecik bezi adı verilen el emeği göz nuru dokuma ürünü Burdur gezisi sırasında hatıra olarak alınacak ürünlerden arasındadır. İbecik Köyüne ziyaret etmek amacıyla giden turistlerin köyde, etek giydirilmiş oyuncak bebek figürlerini çokça görmektedir. Bu bebeklere sadece turistler değil yerel halkta yoğun bir ilgi göstermektedir. Burdur’dan bir hatıra götürmek isteyen turistler bu bebeklere mutlaka bakmalıdır. 

Burdur geceleri aktif bir şehir değildir. Sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyen kişilerin tercih ettiği Burdur’da, eğlence hayatı kafe, restoran gibi yerlerde geçmektedir. Şehir merkezinde sayılı bar ve gece kulübü bulunmaktadır. Bunun yanında canlı müzik dinleyerek bir şeyler içilebilecek kafelerde mevcuttur. 

Burdur Belediyesinin her yıl 14-15 Eylül tarihleri arasında düzenlediği Göl Festivalleri şehir içindeki yerel halka ve turistlere coşku yaratmaktadır. Festivaller içerisinde flyboard ve göz şovları izleyenleri kendine hayran bırakmaktadır. Bunun yanında Salda Gölünde dalış gösterileri, sanatçı konserleri, kermesler festival süresi boyunca insanlara verilen etkinlikler arasındadır. 

Burdur’da Ulaşım

Burdur’da şehir içi iletişim halk otobüsü, minibüs ve taksiler tarafından sağlanmaktadır. Burdur Belediyesine bağlı olarak çalışan otobüslerde akıllı ödeme sistemi ile sunulan Kent Kart kullanılmaktadır. 

Burdur’da şehir içi ve şehir dışı fark etmeksizin oldukça kolaydır. Şehre diğer illerden ulaşım, otobüs yolu ile yapılmaktadır. Havalimanı komşu iller üzerinden aktarmalı olarak yapılmaktadır. Otobüs hattı ile ziyaret yapacak kişilere her saat başı pek çok firmadan sefer imkânı sunulmaktadır. 

Burdur’un tarihini tanımak ve bu seneki tatili Burdur’da geçirmek isteyen ziyaretçilere şehir rehberinde yer alan bilgiler yeterli gelmeyecektir. Şehri gidip görmek, gezmek ve yöresel tatlarını yerinde yemek ziyaretçilere daha iyi etki bırakacaktır. Bu ziyaretin ilk adımı olan bilet ve seferler hakkında gerekli bilgiler site içerisinde bulunmaktadır. Burdur otobüs bileti ve seferleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere iletişim numaraları üzerinden ulaşılabilir. 

Burdur Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Burdur
08 May Çrş, Güneşli
9,49°
Prş
15,22°
Cum
15,07°
Cmt
14,58°
Paz
12,62°
Pzt
12,78°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery