Çanakkale

Çanakkale

Çanakkale Şehir Rehberi

Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan Çanakkale, hareketli ve köklü geçmişiyle gözde şehirlerden biridir. Avrupa ve Asya kıtalarının toprakları arasına kurulmuş olan şehir, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Çanakkale toprakları, İtilaf Devletleri ve Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş ve Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale Savaşına sahne olmuştur. 

1915/1916 yılları arasında Gelibolu adasına yapılan mücadeleler sonucunda İtilaf Birlikleri, Türk kuvvetleri karşısında yenilgi almış ve bu başarı Türk tarihinde önemli bir yer edinmiştir. 

Çanakkale’de Gezilecek Yerler

Çanakkale’de yerleşke çok geniş bir alana yayılmamıştır. Şehir çok büyük olmadığı için gezilecek yerler için bir kaç gün ayırmak yeterlidir. Şehir, Türk tarihi açısından iz bıraktığı için yerli yabancı pek çok kişinin dikkatini çekmektedir. Troya Antik Kenti, hikâyesi ile insanlık tarihine ayna tutmaktadır. Kaz dağları Milli Parkı, doğal yaşamı ile dünya üzerinde canlı yaşamına dair önemli yerlerden biri olma özelliğine sahiptir.  Assos, Babakale, Şehitlikler ve daha birçok yapı hakkında yazının devamında bilgiler bulabileceksiniz. 

Kale-i Sultaniye

Kale-i Sultaniye, Çanakkale Boğazı'nın kenarında bulunan ve ikinci ismi Çimenlik Kalesi olarak da anılan bir kaledir. Kale, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra inşa edildiği bilinmektedir.

Çanakkale Deniz Müzesi

Türkiye'nin en büyük deniz müzesidir. Mekânın içerisinde denizcilik tarihine dair geçmişten günümüze gelen belgelerin ve nesnelerin bilimsel araştırmaları bulunmaktadır. Müzede metal, tarihi kayıklar, ahşap ve taş eserlerin yanında plastik tekstil ve kağıt eserlerde bulunmaktadır. Müzeye öğrenciler ücretsiz bir şekilde giriş yapabilmektedir.

Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale merkezde gezilecek yerler arasında yerini alan kule, görülmeye değer yapıtlardan biridir. Vitalis Gaptiorelenin ücretini karşılamasıyla Sancakbeyi Cemil Paşanın yaptırdığı bilinmektedir. Yapı 5 kattan oluşur.  Yüksekliği 20 metredir. Şehrin simgesi haline gelen kule, mutlaka ziyaret edilmelidir.

Çanakkale’de gezilecek diğer yerler ise şunlardır;

1. Troya Antik Kenti

2. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

3. Babakale

4. Küçükkuyu

5. Biga

6. Bozcaada

7. Gökçeada

8. Kazdağları

Çanakkale’de Ne Yenir?

Çanakkale'nin köklü geçmişi ve kültürel birikimi mutfağına da yansımıştır. Çanakkale mutfağında her kültürün damak tadına uygun lezzetler bulunmaktadır. Bunların başında ise ovmaç çorbası gelmektedir. Az malzemeyle mükemmel bir lezzet şöleni oluşturan çorba şehrin yöresel tatlarından biridir. 

Ispanak çorbası, tumbi, göce yerel halkın evlerinden eksik etmediği lezzetler arasındadır. 

Tumbi; şehrin mutfağında önemli bir yer tutmaktadır. Ispanaklı yapılan bu yemek turistlerin beğenisi kazanmıtır. 

Melki; mantarın yoğun sos ile sunulduğu bu yemek her damak zevkine hitap edebilecek lezzettedir. 

Börülce köftesi; Çanakkale yöresine ait önemli yemeklerden biri de börülce köftesidir. Şehre ziyarete giden çoğu kişi bu yemeği tekrar tekrar yemektedir. 

Çanakkale mutfağında sevilen yemeklerin başında deniz ürünleri gelmektedir. Halkın geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık ve deniz ürünleri işletmeciliği mutfağın deniz ürünleri ile şekillenmesini sağlamıştır. Lakerda, tuzlu sardalya, balık ezmesi, marine hamsi ve midye dolma bölgedeki tüketilen deniz ürünleridir. Gölgeden çıkarılan hücrelerin boyutu büyük ve etli olması sebebiyle çok sevilmektedir. 

Çanakkale’de Alışveriş ve Eğlence

Türkiye'nin birçok şehrinde olduğu gibi Çanakkale'de de bolca AVM bulunmaktadır. Bunun yanında şehrin yerel lezzetlerinin satıldığı pek çok küçük işletme bulunmaktadır.  Sebzeler, salçalar, ekmekler, erişteler ve zeytinyağlı sabunlar Çanakkale ziyaretinde alınan ürünler arasındadır.  Çanakkale'ye giden çoğu kişi zeytinyağı almaktadır. Zeytinyağları Kazdağları civarından temin edilmekte ve organik bir şekilde üretilmektedir. Öyle ki Küçükkuyu'da yer alan Adatepe Zeytinyağı Müzesi ve Fabrikası turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelmiştir.  Müze içerisinde zeytinyağının yapım aşaması izletilmekte ve dileyene ürünler tattırılmaktadır. 

Kazdağı eşsiz bitki çeşitliliği sebebiyle şifa kaynağı olmaktadır. Bu bölgede yer alan ot ve bitkilerden şifa amaçlı faydalanmak mümkündür. Çanakkale'de;

1. Karabaş otu

2. Kantaron otu

3. Kazdağı kekiği

Çanakkale'de farklı alanlarda beklentiyi karşılayacak nitelikte mekânlar bulunmaktadır. Şehirde gece hayatının yoğun olduğu bölgeler; Saat Kulesi Meydanı, Kordonboyu ve Barlar Sokağıdır. Gece hayatının aktif olduğu eğlence mekânları genelde tarihi bölgede yer almaktadır.

Çanakkale Festivalleri

1. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali

2. Kayısı Festivali

3. Biga Kültür ve Sanat Festivali

4. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali

5. Bozcaada Kültür Sanat ve Bağbozumu Festivali

Çanakkale’de Ulaşım

Çanakkale'de şehir içi ulaşım minibüs ve halk otobüsleri ne sağlanmaktadır. Otobüslerde Kentkart adı verilen kartlarla ödeme yapılmaktadır. Şehir içi ulaşım mesafeleri uzun olmadığı için halk otobüsleri ve belediye otobüsleri ulaşıma yeterli olmaktadır. Şehrin her yerini kolayca ulaşım imkânı bulunmaktadır. Ulaşımı sağlayan taşıtlar sık aralıklarla hareket etmektedir.

Şehir içi ulaşımın başka bir seçeneği ise taksilerdir. Şehrin farklı bölgelerinde taksi durakları ve taksi bekleme noktaları oluşturulmuştur. Şehre her şehirden kolaylıkla ulaşım vardır. 

Çanakkale otobüs bileti ve otobüs seferleri için ayrıntılı bilgi almak isteyen yolcular sitede bulunan iletişim numaraları üzerinden bizimle iletişime geçerek biletlere kolaylıkla sahip olabilir. 

Çanakkale Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Çanakkale
08 May Çrş, Bulutlu
15,21°
Prş
16,63°
Cum
14,52°
Cmt
12,95°
Paz
11,37°
Pzt
13,24°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery