Çankırı

Çankırı

Çankırı Şehir Rehberi

İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Çankırı, Türkiye'nin önemli kaya tuzu rezervine sahip merkezidir. Bazı batılı seyyahlar, şehrin adını Çengiri ya da Çangırı biçiminde yazmışlardır. Kent eski dönemlerde Gangra olarak bilinen bir şehrin yerine kurulmuştur.

Şehir önce Paphlagonia bağlanmış daha sonra Pontus devletine ve ardından Galatiya’ya bağlanmıştır. Bu dönemlerde şehir merkez olarak kabul edilmiştir. Ancak M.Ö 25’te şehir Roma İmparatorluğu’na katılmıştır. Tarih ilerledikçe şehir Bizanslılar döneminde bir sürgün yeri haline gelmiştir. Emeviler döneminde şehir çok kez saldırıya uğramış fakat kaleyi ele geçirmek mümkün olmamıştır.

1071 Malazgirt zaferinden sonra Çankırı ve çevresi Danişmentliler tarafından ele geçirilmiştir. I. Murat zamanında Çankırı Osmanlı topraklarına katılmıştır. Timur ve Osmanlı Devleti arasında yapılan mücadeleler sonucunda Çankırı eski sahiplerine verilmiştir. Ancak 1. Mehmet 1489 yılında Çankırı’yı geri almıştır.

Çankırı'da Gezilecek Yerler

Çankırı: türbeleri, milli parkları, camileri, yaylaları, mağaraları, müzeleri ve ören yerleri ile yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir. Çankırı'nın tarihi Neolitik devirden bu yana günümüze kadar kesintisiz bir şekilde ulaşabilmiştir. Tarihi sırasıyla Hitit, Frigyalılar, Kimmer, Pers, Büyük İskender, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişmentli, Candaroğlu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine katkı sağlayan yerleşim merkezlerinden biri olmuştur. Sağladığı doğal güzellikleri ile gezginlerin uğrak noktası haline gelmiştir.

Çankırı’da gezilecek yerler ise aşağıda derlendiği gibidir. 

  1. Kadınçayırı Tabiat Parkı

Çankırı merkezine 70, şehrin ilçesi olan Ilgaz’a ise 17 kilometre uzaklıktadır. Etrafı birbirinden güzel ağaçlarla doludur. Parkı ziyaret edenlerin kamp yapan ve doğanın verdiği huzurla sohbete dalan bireylere rastlaması mümkündür. 

  1. Kenbağ Tabiat Farkı

Çankırı gezilecek yerler listesinin bir diğer ismi, Kenbağ Tabiat Parkı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu parkın Çankırı merkeze uzaklığı yalnızca 17 kilometredir. Şehrin merkezinde huzur dolu anlar yaşatması ise ziyaretçilerinin gözdesi olmasının temel nedenidir. 

  1. Tuz Mağarası

Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervidir ve aynı zamanda 5 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Kendisini tarihin puslu sokaklarında geziniyormuş gibi hissetmek isteyenlerin mağarayı mutlaka ziyaret etmeleri gereklidir. 

Geçmişten günümüze kadar süregelen tarihi ve kültürel yapısı, konukseverliği doğal güzellikleri ile Çankırı, gezip görülecek ve şehirden uzaklaşmak isteyenler için ideal bir yer olma özelliği taşımaktadır. Ilgaz Dağı, Taş Mescit, Tabiat Anıtları, Çankırı Müzesi ve Ulu Sultan Süleyman Camii diğer önemli tarihi yapıtlardır.

Çankırı Mutfağı

Çankırı yöresel yemekleri, genellikle buğday ve buğday ürünlerinin ağırlıklı kullanılmasıyla  oluşturulmaktadır. Çankırı'da yerel halk keşkek, tarhana, bulgur yarma gibi yiyecekleri kendileri üretmektedir. Bunların yanında sucuk, kavurma, kıyma, biber, fasulye, konserve, patlıcan reçel gibi ürünlerde halkın emek vererek ürettiği besinlerdir. Çankırı'nın yöresel lezzetleri;

1. Hamurdan bükme

2. Cızlama

3. Gözleme

4. Mantı

5. Tatar böreği

6. Çullama

7. Pıhtı

8. Çekme helvası

Çankırı'da Alışveriş ve Eğlence Hayatı

Çankırı'da turistlerin aldığı ilk hediyelik eşya tuz lambasıdır. Kaya tuzunun değişik şekillerde oyularak lamba haline getirilip satılması şehirde popüler bir meslektir. Bu tarz tuzdan yapılmış ürünler için oluşturulmuş pek çok dükkân vardır. Tuz lambaları dışarıya negatif iyon yayarak bulundukları ortamın hava kalitesini artırmaktadır. Negatif iyon jeneratörü olarak geçen bu lambalar havanın vitamini düzenlemektedir. Bu anlamda lambalar sadece dekor amaçlı değil sağlık açısından da önemli bir yer tutmaktadır. 

Çankırı'da; yaren giysili biblo bebekleri, ahşap işçiliği, çarık, ipek böceği kozasına şekil verilerek yapılan yaka çiçekleri, nişan tepsileri, çanta ve toka gibi ürünler alışveriş sırasında alınan ürünler arasındadır.

Çankırı'da meşhur olan Bakırcılar Çarşısı'nda; sini, tas, bakır eşyalar ve Çankırı ibriği satılmaktadır. Bu ürünler yerli ve turist pek çok kişinin aldığı ürünlerdir. Bu çarsı içerisinde ihtiyaca yönelik farklı tarzda hediyelik eşyalar bulunmaktadır.

Çankırı'nın bilinen ve sürekli yapılan eğlenceleri Yaren Meclis’leridir. Yaren meclislerinde 24 Oğuz boyunun temsil eden 24 yara bulunmaktadır. Bu meclislerde yüreği özgü adetler ve gelenekler sergilenmektedir. Anadolu'da esnafın örgütlenmesi adına kurulan ve kış mevsiminde bir araya gelen esnafın meslek dayanışması yapması Çırak, Kalfa ve Usta şeklinde oluşturdukları Yaren meclisleri, cumartesi günleri akşam ezanından sonra başlayıp sabah namazına kadar devam eden etkinlikleri kapsamaktadır.

Yaren meclisleri sadece Çankırı için değil, Unesco'nun Somut Olmayan Kültür Mirası listesine girmesiyle bu önemini kanıtlamaktadır. 

Yaren meclislerinin yanı sıra şehirde otel ve bar işletmeleri bulunmaktadır. Kişilerin ihtiyaçlarına yönelik eğlence mekânları bulunmaktadır. 

Çankırı Festivaller

1. Şabanözü Geleneksel Kültür Sanat Güreş Festivali

2. Yapraklı Yayla Kültür ve Turizm Festivali

3. Keşkek Şöleni

4. Çavundur Kaplıca Şenlikleri

5. Kaya Tuzu Karatekin Festivali

6. Çerkeş Kültür Festivali

7. Kurşunlu Bal Şöleni

Festivaller içerisinde renkli gösteriler, yöresel lezzetler, etkinlikler ve konserler yapılmaktadır. Genellikle festivaller haziran, temmuz ve ağustos ayları içerisinde yapılmaktadır. Festivaller birkaç gün devam etmekte ve turistlerden yoğun ilgi görmektedir. 

Çankırı’da Ulaşım

Çankırı küçük bir şehir olmasına rağmen ulaşımı oldukça gelişmiştir. 2015 yılından sonra yenilenen minibüs ve otobüsler Çankırı'nın bütün ilçelerine sorunsuz bir şekilde ulaşım imkânı sağlamaktadır. Çankırı şehir içi ulaşım için 22 adet minibüs ve otobüs olmaktadır. Otobüslerin içerisine yerleştirilen kamera sistemleri sayesinde şoförün yol durumu, yolcuların konumu aracın içi durumu sistemden takip edilmektedir. Otobüslerin içerisinde yer alan teknolojiler yapılan yeniliklerle oluşturulmuştur. 

Çankırı'ya ya gezi için gelen kişiler bir kaç günde bütün tarihi yapıları ve doğal güzellikleri kolaylıkla gezebilmektedir. Şehir içi ulaşımı kullanmak için kart dolumu yapılmaktadır. Şehir dışından gelecek kişiler her saat başında yola çıkabilmektedir. Şehir konum itibariyle pek çok şehirden gelen otobüsün uğrak noktasıdır. 

Çankırı otobüs bileti seferlerini öğrenmek ve bilet almak isteyen yolcular bizimle iletişime geçmelidir. 

Çankırı Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Çankırı
09 May Prş, Bulutlu
13,68°
Cum
14,86°
Cmt
14,62°
Paz
13,45°
Pzt
11,57°
Sal
11,71°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery