Çorum

Çorum

Çorum Gezi Rehberi

7000 yıllık köprü tarihine sahip olan Çorum, Anadolu'nun bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Binlerce yıl Anadolu güçlü uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Hitit ve Hattı Uygarlıklarını da içine alan önemli bir çağda yerleşim yeri olmuştur. Çorum, eski dönemlerden beri arkeoloji biriminin ilgi odağıdır. Hititlerin başkenti Hattuşa ve eski bulguların ortaya çıktığı Alaca Höyük, Çorum'un önemli ören yerleridir. Dünyalı ilk yazılı anlaşmalarından biri olan Kadeşin kil tabletten oluşturulmuş olan kopyası, Hattuşaş arkeoloji kazılarında bulunmuştur.

“Açık hava müzesi” olarak tasvir edilen Çorum, doğal güzellikleri ve tarihi mirası ile öne çıkmaktadır. Hayvan türleri ve bitki çeşitliliği bakımından zengin olan şehrin, yaylaları, mesire alanları, ovaları ve tabiat parkları da görülmeye değer yerler arasındadır. 

İç Anadolu ve Karadeniz arasında bağlantı koridoru sağlayan Çorum, çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği başarılarıyla Türkiye’nin sanayi ve ticaret merkezi olmaya aday illerinden birisidir. Toprak, yem, kâğıt, makine, oto radyatörü, çelik döküm, seramik gibi alanlarda hızlı bir gelişme sağlayan Çorum, yumurta, pirinç, leblebi, yumurta gibi gıdaların yanında tuğla ve kiremit üretiminde ülkede öne çıkan iller arasındadır. 

Çorum’da Gezilecek Yerler Nelerdir?

Antik Çağdan bu yana günümüze kadar ulaşan uygarlıkların yerleşim yerlerinden biri olan Çorum’un, geçmişi M.Ö 4000-3000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Çorum sınırları içerisinde önemli kalıntılar vardır. Dünya çapında görülmeye değer ören yerlerinin yanı sıra yaylaları da turistlerin odağı olmaktadır. 

Uygarlıkların başkenti, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesinin en eski izlerine şahit olan şehir, tarih açısından önemli bir yere sahiptir. 

Çorum, tarihi açıdan önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış eski yerleşim yerlerinden biridir. Günümüzde ortaya çıkarılan Alacahöyük kalıntıları eski dört kültür katına ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar, Eski Tunç, Hitit, Kalkolitik, Frig dönemlerini kapsamaktadır. Hattuşaş ise Anadolu’nun ilk başkenti Hatti, Hitit, Asur, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerini kapsamaktadır. Bunun yanında turistlerin gezmesi gereken yerler arasında İskilip Kaya Mezarı, Roma dönemine ait kalıntıları içerisinde barındırmaktadır. Türk kültürünün dokuları ve kalıntılarıyla dolu olan Çorum Kalesi ve Murad-i Rabi Ulu Camii, İncesu Kanyonu hem doğal hem de eski dönemlere ait kalıntılar ile önemli tarihi yapıtlar arasına girmektedir. 

Çorum’da Ne Yenir?

Hititlere başkentlik yapan Çorum, zengin kültürü ve köklü tarihi ile bölgenin mutfağını etkilemiştir. Yöresel tatlar ve benzersiz lezzetler arasında şunlar sıralanabilir. Narlı kuzu budu olan zalpa, bakır kaplarda saatlerce pişen İskilip dolma, asma yaprakları ile oluşturulan yırtma çorba, söbelik dolması, kuru mantı, madımak, leblebi tozuyla hazırlanan tatlı teltel, cızlak, mayalı yanıç, kömbe, hingal, haşhaşlı çörek, helise borhani, çullama, tirit, kara çuval helvası ve hedik sevilen Çorum lezzetleri arasındadır.

Leblebisi ile ünlü olan Çorum mutfağı, binlerce yılın izlerini taşımaktadır. Değerli başkentlerin bıraktığı kültür yemek lezzetlerini günün her saatinde Çorum’da bulunan restoranlardan tadabilirsiniz. 

Çorum'a özgü yemek yenilen restoranların çok merkezde bulunur. Şehir merkezinde yer alan Kâtipler Konağı restoranı, tüm yemeklerin aslına uygun bir şekilde yapıldığı yerlerden biridir. Kâtipler Konağı, Çorum’un benzersiz tatlarını denemek için en doğru adreslerden biridir. 

Çorum’da yöresel lezzetleri tatmak için oluşturulmuş yerlerden bir tanesi de Veli Paşa Konağı restoranıdır. Şehir merkezinde bulunan bu restoran otantik ortamı ile kendine hayran bırakmaktadır. 

Çorum’da Alışveriş

Çorum leblebisinin geçmişi 300 yıl öncesine dayanmaktadır. Çorum ile özdeşleşen leblebinin bu denli üne kavuşmasında, leblebinin 15 günlük dönüşüm hikâyesi yer almaktadır. Çorum leblebi çeşitlerinin şehrin dört bir yanından almak mümkündür. Osmancık ve Kargıda yetişen pirinç türleri, Oğuzlar cevizi bölgede kolaylıkla bulabileceğiniz ürünlerdir. 

İskilip’te ağaç oyma işlerini, bölgenin el sanatına düşkünlüğü gösteren bakır eşyaları, sepet ve kilimleri hediyelik eşya alma konusunda sizlere çok yönlü alternatifler sunmaktadır. Çorum’da kargı bezi, el yapımı müzik aletleri, el işi baston, kargı tulum peyniri, taş oyma ürünleri ve el örgüleri, hediyelik olarak alınabilmektedir. Alaca, Büyük Camii Köyünde Yoncalı ve Bayat Eskialibey Köyünde el dokuması yolluk ve kilimler şehrin el işinde ne denli usta olduğunu kanıtlamaktadır. 

Çorum Festivaller

1. Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali

2. Kargı Panayırı

3. Çaldağı Pazarkaşı Yayla Festivali

4. Osmancık Pirinç Kültür ve Sanat Festivali

5. Hattuşaş Kültür ve Gastronomi Festivali

6. Hıdırellez Şenlikleri

Çorum’da Ulaşım

Çorum’da şehir içi ulaşım minibüs, otobüs ve taksi ile yapılmaktadır. Çorum şehrinde, duraklarda ve otobüs hatlarında akıllı durak teknolojisi kullanılmaktadır. Bu duraklar sayesinde araçların sefer saatleri gibi bilgilere ayrıntılı bir şekilde ulaşılmaktadır. Şehir büyük bir alana yayılmadığı için ulaşım oldukça kolaydır. 

Şehir dışı ulaşım imkânı diğer illere oranla daha basittir. İki bölge arasında koridor konumunda olan Şehre pek çok ilden aktarmalı olarak ulaşım vardır. 

Çorum otobüs bileti ve seferleri hakkında bilgi almak ve bu güzel şehri gezmek isteyen yolcular, biletlerle ilgili durumları öğrenmek için bizimle iletişime geçebilir. 

 

Çorum Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Pzt
3,31°
Sal
4,62°
Çorum
08 May Çrş, Güneşli
9,37°
Prş
12,01°
Cum
14,54°
Pzt
3,31°
Sal
4,62°
Çorum
08 May Çrş, Güneşli
9,37°
Prş
12,01°
Cum
14,54°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery