Elazığ

Elazığ

Elazığ Şehir Rehberi

Doğu Anadolu Bölgesi, Yukarı Fırat ölümüne bağlı olan Elazığ, bölgenin 4. büyük şehridir. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapısıyla öne çıkan Elazığ, gölgenin en gelişmiş şehirlerinden biridir. 

Anadolu'yu Mezopotamya’ya bağlaya önemli kervan yollarının geçiş güzergâhında bulunan Elazığ, geçmişten günümüze kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Elazığ merkez başta olmak üzere; Ağın, Arıcak, Alacakaya, Baskil, Karakoçan, Kovancılar, Keban, Maden, Palu, Sivrice olmak üzere 11 ilçeye sahiptir. 

Elazığ’ılar birbirlerine ağabey ve kardeş anlamına gelen ‘gakkoş’ sözcüğü ile seslenmektedir. 

Elazığ’a Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklimin görüldüğü Elazığ’da yazlar sıcak ve kurak kışlar ise çok soğuk ve yağışlı geçmektedir. Ancak Doğu Anadolu'nun diğer illeri ile kıyaslandığında kış ayları daha yumuşak geçmektedir. Kış aylarında ortalama sıcaklık 1 dereceyi gösterirken yaz aylarında ise 25 dereceye kadar çıkmaktadır. Yıllık ortalama sıcaklık ortalama 13 derecedir. Şehir en fazla ilkbahar ve kış aylarında yağış almaktadır. Şehrin en soğuk ayı ocak en sıcak ayı ise temmuz ayıdır. Keban Barajı'nın kuruması ile birlikte iklimde değişiklikler gözlenmiştir. Karasal iklimin yanında Akdeniz ikliminde etkisi görülmeye başlamıştır. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Diğerlerine oranla don olaylarının en az görüldüğü şehir Elazığ’dır.

Elazığ'da Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu'nun İncisi olarak bilinen Elazığ, muhteşem doğası ve tarihi yapıları ile ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatmaktadır. Tarihin her döneminde önemli yerleşim merkezi olan Elazığ, Kültürel zenginliği ile tarihe ayna tutmaktadır.  Camileri, medreseleri, kaplıcaları e türbeleri ile öne çıkan Elazığ, son dönemlerde turizm açısından da gelişme göstermiştir. Gelenek ve görenekleri, halk oyunları ve yöresel lezzetleri ile Elazığ, seyahat severlerin uğrak noktasına haline gelmiştir. 

Elazığ, sadece yaz aylarında değil kış aylarında da ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunmaktadır. Merkezde yer alan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Elazığ tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen ziyaretçiler için önemli bir noktadır. Şehrin simgesi haline gelen Harput Kalesi ve Meryem Ana Kilisesi önemli tarihi yapıtlar arasındadır. Doğa harikası olan Buzluk Mağarası pek çok turisti ağırlarken Keban Barajı Gölü yaz aylarında en çok ziyaret edilen yerler arasına girmektedir.

Dünyanın en genç Şelalesi olarak anılan Çırçır Şelalesi ve doğal güzellikleri ile Hazar Gölü, Elazığ için önemli yere sahip güzelliklerdir. Hazar Baba Kayak Merkezi kışın kayak tutkunlarını ağırlarken aynı zamanda yamaç paraşütü ve dağ yürüyüşü yapmak isteyenlerin de beğenisini kazanmaktadır.

Ağrılarının dinmesi ve şifa bulmak adına Golan Kaplıcaları her yıl tedavi olmak amacıyla gelen yüzlerce kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

1. Meryem Ana Kilisesi

2. Harput Ulu Cami

3. Hazar Gölü

Elazığ Mutfağı

Elazığ mutfağı oğuzlara kadar uzanan ve geniş çeşitliliğe sahip mutfaklardan biridir. Mutfakta yaklaşık 150 çeşit yemek ve tatlı bulunmaktadır. Ankara Ticaret Odası ve Ankara patent odasının ortak çalışmaları ile Gaziantep'ten sonra Türkiye'nin en zengin ikinci mutfağı Elazığ seçilmiştir. Elazığ gastronomi şöleninin yaşandığı illerden biridir. Çorbasından tatlısına etlisinden sütlüsüne kadar çeşitlilik gösteren Elazığ mutfağı hala yöresel özellikler taşımaktadır. Şehrin pek çok yerinde yemekler yere kurulan sofralarda gelmektedir.

Elazığ'da üç öğün dışında herkesin bildiği kuşluk ve yatsılık denilen sofralar kurulmaktadır.

Yaz aylarında sürekli yapılan Harput çorbası, soğuk ayran aşı olarak bilinen ve en çok servis edilen çorbalardan biridir. Lobik çorbası, Elazığ'ın geleneksel yemeklerinden biridir. Yemek bölgede yetişen lobik adındaki taneli bitkilerden hazırlanır. Her şehri de olduğu gibi tarihi yapılar ile anılan bir yemeği bulunmaktadır. Harput köfte bu yemeklerden biri olup mutlaka yenmesi gereken tatlar arasındadır. Küncülü köfte yerel halkın sürekli yaptığı yemekler arasındadır.

Bayram sofralarına şenlendiren dolanger şerbetli hazırlanan tatlılardan biridir. Bunun yanında;

1. Halbur hurması

2. Patile

3. Orcik

4. Peynirli ekmek ve tandır ekmeği

5. Tutmaç ve karakavurma

Menengiç kahvesi olarak bilinen Çedenekahvesini Elazığ ziyareti sırasında mutlaka tatmalısınız. Şehrin ünlü kahvesi günümüzde her ilçede kahve dükkânlarında yapılmaktadır. Fakat yerinde içilen kahve gibi olur mu onun kıyaslamasını siz yapın.

Elazığ'da Ulaşım

Elazığ'da ulaşım gelişmiştir. Şehir içinde yolculuk için halk otobüsleri, minibüsler, belediye otobüsleri ve taksiler kullanılmaktadır. Elazığ Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüslerde güvenli ve ekonomik ulaşım sağlayan El-kart sistemi kullanılmaktadır.

Elazığ ziyareti için otobüs hattını kullanacak ziyaretçiler günün her saatinde bilet bulabilmektedir. Uçak seferi ile gelecek yolcular yakın komşu illerden aktarmalı olarak geçiş yapmaktadır. 

Elazığ’ının bu güzel ve donanımlı tarihi yapısını yakından görmek birbirinden güzel lezzetleri yerinde tatmak isteyenleri şehir, cezp etmektedir. Şehrin bu görkemli ve güçlü yapısını tanımak ve dillere destan olan bu mutfak kültürüne erişebilmek için yapılması gereken tek şey otobüs bileti almaktadır. 

Elazığ otobüs bileti almak ve konuyla alakalı bilgi sahibi olmak isteyen veya komşu illere Elazığ uçak bileti sorgulaması yapıp aktarmalı gelmeyi düşünen ziyaretçiler bizimle iletişime geçerek ayrıntılı olarak bilgi almalıdır. 

 

Elazığ Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Çrş
7,99°
Elazığ
09 May Prş, Güneşli
14,33°
Cum
16,84°
Cmt
18,88°
Paz
10,74°
Pzt
13,73°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery