Erzincan

Erzincan

Erzincan Şehir Rehberi

Anadolu'nun en eski kültür merkezlerinden biri olan Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Etkileyici tarihinin yanında doğal güzellikleri ve turizm potansiyeli gelişen şehirler arasında yerini almaktadır. Erzincan merkez başta olmak üzere; üzümlü, Refahiye, Çayırlı, Tercan, Kemah, İliç, Otlukbeli ve Kemaliye olmak üzere 9 ilçeden oluşmaktadır. Şehrin en kalabalık ilçesi merkez, nüfusun en az olduğu ilçe ise Otlukbeli’dir. 

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Erzincan geçmişten günümüze kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Önceleri Akadlar, Hayaslılar ve Azzilerin elinde bulunan şehir, M.Ö 1600 yıllarında Hititlerin egemenliği altına girmiştir. Anadolu’da hakimiyet kuran ve Van’ı başkent yapan Urartular sınırlara Erzincan'a kadar ilerletmişlerdir.

Altıntepe'de yapılan arkeolojik kazılar Urartulara ait önemli eserler elde edilmiştir. Roma ve Pontus mücadeleleri sebebiyle şehir oldukça zor dönemlerden geçmiştir. 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'nun kapılarının tüpleri açılması ile Erzincan ve çevresi Mengüceklilerin egemenliğine girerek kesintisiz olarak 900 yıl Türklerin hüküm sürdüğü bir bölge olmuştur.

 

Erzincan’da Nereye Gidilir?

Erzincan'ın çevresi dağ, ortası bağ olarak adlandırılmaktadır. Bereketli toprakları şehrin her yıl yerli ve yabancı sayısı turisti ağlamasına sebep olmaktadır. Ülkemizin en önemli nehirler arasında olan Fırat Nehri sahipliği yapan Erzincan'a havayolu, demiryolu ya karayolu ile ulaşım sağlamaktadır. Tarihi yapılarının yanı sıra kanyonları, akarsuları ve gölleri ile görenleri büyüleyen şehir için en az üç gün gezi süresi ayrılmalıdır. 

Kültürel ve manevi zenginliklerinin yanında turizm alanında da önemli ilerlemeler kaydeden şehir, her yıl yüzlerce turistin uğrak noktası olmaktadır. Erzincan'da gezilecek yerler listesinde baş sırada yerini alan Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı şehir için önemli yere sahiptir. Türk mimarisinin değerli örneklerinden biri olan bu yapı Erzincan Kalesi ile birlikte şehrin simgesi durumundadır. Şehir dini yapılar üzerinde zenginleşmiştir. Gülabibey Cami, Abrenk Kilisesi, Hıdır Abdal Türbesi şehrin görülmeye değer yaptıkları arasındadır. Erzincan'ın tarihini yakından tanımak ve bilgilenmek isteyen kişiler Erzincan Müzesi'ni mutlaka gezmelidir.

Erzincan'ın doğal güzellikleri; karanlık Kanyon, Köroğlu Mağarası, Girlevik Şelalesi ziyaret edilecek yerler arasındadır. Önemli diğer iki yer ise Ekşisu Kaplıcası ve Ekşisu Mesire Alanı ve Kemah Kalesi’dir. 

 

Erzincan’ın Mutfağı

En eski kültür merkezlerinden biri olan Erzincan'ın, zengin geçmişi mutfağına da yansımıştır. Et yemeğinden sebze yemeğine, hamur işinden tatlıya kadar onlarca çeşit yemekle Erzincan ziyaretçilerine lezzet şöleni yaratmaktadır. Erzincan'da hayvansal gıdalar buğday ürünleri çok sık tüketilmektedir. Yarma, erişte e bulgur mutfaklarda sürekli kullanılmaktadır. Tarhana özenle yaz aylarında hazırlanır ve yaz kış aylarında afiyetle yenilir.

Erzincan çorbası en meşhur yemeklerden biridir. Küçük köftelerin haşlanıp, maydanoz, erişte ve sarımsakla buluştuğu bu eşsiz lezzet her kesin damağında bir tat bırakmaktadır. Bunun yanında kesme ayran çorbası sevilen diğer çorbalardan biridir. Her yörenin kendi damak tadı ile sunduğu yaprak sarmayı Erzincan’da mutlaka yemelisiniz.

Diğer Lezzetler;

1. Keşkek

2. Kemah tiridi

3. Keledoş

4. Çökelek piyazı

5. Terter böreği ve kete

6. Erzincan lokumu

7. Gasefe

8. Ekşili köfte, ısırgan aşı, serum, gıllor 

Erzincan’da Alışveriş Nasıl Yapılır?

Erzincan ziyaretiniz sırasında hem kendiniz hem de sevdikleriniz için birbirinden farklı yöresel tatlar ürünler alabilirsiniz. Erzincan'ın en meşhur yöresel lezzetlerinden biri olan cimin adı verilen üzüm mutlaka alınması gerekenler arasındadır. Sağlık açısından faydalı olması ve sıfır şeker oranına sahip olması üzümü diğerlerinden ayırmaktadır. Üzüm sadece Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yetişmektedir. Bu anlamda oldukça değerli ürünler arasındadır. 

Erzincan deyince akla ilk olarak tulum peyniri gelmektedir. Tadı ve dokusu ile peynirin orijinalini yerinden almak isteyenler mutlaka peynir dükkânlarını ziyaret etmelidir. Yörede yapılan ve sadece yöreye ait farklı peynirlerin olduğu dükkânlarından yakınlarınıza ve kendinize peynir alışverişi yapabilirsiniz. 

Erzincan’a Nasıl Gidilir?

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan Erzincan’a, demiryolu, karayolu ve havayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nden herhangi bir ilden Erzincan'a geçiş oldukça kolaydır. Batı illerinden ziyaret edecek kişiler şehirler arası otobüsleri, tren hattı varsa demir yolunu veya aktarmalı olarak hava yolunu tercih etmelidir.  Türkiye'nin çoğu şehrinden Erzincan'a direk otobüs seferleri bulunmaktadır.

Herkesin hayran kaldığı özellikle turistlerin ziyaret sırasında tercih ettiği demiryolu ulaşımı ziyaretçilere farklı şehirleri görebilme olanağı sunmaktadır. Ankara-Kars arasında sefer düzenleyen Doğu Ekspresi; Erzincan üzerinden geçmektedir. Tren uzun yol yaptığı için yataklıdır.

Erzincan'da şehir içi toplu taşıma minibüsler ve halk otobüsleri ile sağlanmaktadır. Erzincan Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak çalışan ulaşım araçlarında Cankart sistemi kullanılmaktadır.

Erzincan’da Ulaşım

Erzincan’a Türkiye’nin her ilinden ulaşım söz konusudur. Erzincan’a yakın illerden ziyaret edecek kişiler, araçlar ile kısa bir süre içerisinde Erzincan’a ulaşmaktadır. Şehir dışından gelecek ziyaretçiler ise otobüs ve uçak seçeneği ile gelebilmektedir. Erzincan otobüs bileti ve Erzincan uçak bileti almak isteyen kişiler iletişim numaraları üzerinden bizimle iletişime geçmelidir. 

Erzincan Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Erzincan
27 Nis Cmt, Bulutlu
25,32°
Paz
18,71°
Pzt
18,92°
Sal
18,44°
Çrş
17,21°
Prş
17,8°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery