Erzurum

Erzurum

Erzurum Şehir Rehberi

Dadaşlar Diyarı ve Evliyalar Beldesi olarak bilinen Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en kalabalık ikinci şehridir. Yüzölçümü bakımından Erzurum Türkiye'nin en büyük 19 şehridir. Nüfusun %50 si kadınlardan %50.01 erkeklerden oluşarak nüfus çeşitliliği konusunda ilgi çeken şehrimizdir. Şehir tarih öncesi çağlarda birtakım siyasi olaylara şahit olmuştur. Bunun nedeni şehrin coğrafi yapısıdır. Bulunduğu konum kavşak noktasında olduğu için çok fazla sayıda olayla uğraşmıştır. 

Doğal güzelliklerinin sunduğu akarsu ve ovaları sayesinde tarım ve hayvancılık şehrin önemli geçim kaynaklarından biridir.  İlk olarak Doğu Roma İmparatorluğu hâkimiyetinde bulunan Erzurum zaman içerisinde, Kimmerler, Sasaniler, İskitler, Medler, Persler, Urartular,İlhanlılar, Safeviler, Araplar, Romalılar, Selçuklular gibi çeşitli topluluklara ev sahipliği yaparak tarihi diğerini kanıtlamıştır. İçerisinde farklı kavimler yaşadığı için farklı kültürlerin etkileşimi fazladır. Bu da şehri diğer illerden ayıran özelliklerden biridir.

Erzurum’da Nerede Kalınır?

Tarihi güzelliklerini hepsini görebilmek adına şehir merkezine yakın bulunan otellerde konaklayabilirsiniz. Çünkü merkez, ilçelere bağlı ve hızlı ulaşımı olan yerdir. Erzurum'da konaklama seçeneği için birçok alternatif bulunmaktadır. Otel, pansiyon ve apart gibi seçeneklerden yararlanılabilmektedir. 

Erzurum'a Palandöken için gelen ve kayak keyfinin tadını çıkarmak isteyen kişilerin konaklayacağı pek çok yer bulunmaktadır. Turizm açısından önemli bir yere sahip olan palandökende konaklama, eğlence ve yeme yerleri bulunmaktadır. 

Erzurum’da Gezilecek Yerler

Her mevsim ayrı güzellikle insanları büyüleyen Erzurum’da, gezilecek yerler birbirine yakın yerlerde konumlanmıştır. Bu yüzden kısa bir süre içerisinde pek çok yeri gezme fırsatı sunmaktadır. 

  1. Kongre Binası

Geziye milli mücadele ruhunu hissedebileceğiniz kongre binası ile başlamak sizi iyi hissettirecektir. Cumhuriyetin kurulma aşamasında oluşturulan Milli Mücadele'nin temelleri bu kongrede atılmıştır. 

  1. Nene Hatun

Tarihimizde büyük bir öneme sahip olan 93 Harbi'nde sergilediği Cesur ve güçlü davranışları ile akıllara kazınan Nene Hatun da şehrin simgesi haline gelmiştir. Anıt, Nene Hatun Milli Parkı içerisinde bulunmaktadır. 

Bunun yanında asırlardır varlığını devam ettiren Yakutiye Medresesi, Türkiye'nin önde gelen beğenilen Şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi, Selçuklu döneminden bu yana günümüze kadar gelen ticarethane Taşhan, farklı medeniyetlerinin kalıntılarını sunan Öşvank Kilisesi, kayak sporlarının yapıldığı gözde Palandöken, Atatürk Evi Müzesi ve Erzurum Saat Kulesi görülmesi gereken yerler arasındadır. Mutlaka görülmesi gereken diğer yerler ise şunlardır; 

1. Rüstem Paşa bedesteni

2. Narman Peri Bacaları

3. Atatürk evi Müzesi

Erzurum Mutfağı

Dadaşlar diyarı Erzurum’un dillere destan olmuş cağ kebabı yöresel lezzetlerin başında gelmektedir. Kuzu budundan yapılan ve yüksek ateşte pişen bu lezzet ziyaretçilerin beğenisini kazanmıştır. Öyle ki çoğu turist bu lezzeti yerinde yemek için her yıl şehri ziyarete gelmektedir. 

Cağ kebabının yanı sıra belki de çoğu kişinin bilmeden yediği çoğu lezzeti bu yazı ile tanıma fırsatı bulacağız. Erzurum yöresinin en ünlü çorbası ayran aşıdır. Buğdayın kaynatılıp içerisine yoğurt ve küçük köftelerin atılması ile oluşturulan bu lezzet doyurucu ve ergonomik olmasıyla her evde yapılmaktadır.

Bir başka lezzet olan su böreği yurdumuzun her yerinde farklı şekilde yapılsa da Erzurum usulü böreğin tadının bir başka olduğunu söylemeden geçmeyelim. Şehirde yetişen yabani bitki çiriş, parça etle ya da pancarla pişirilerek servis edilen yöresel lezzetler arasındadır. Bu bitki sadece yemeklerde değil, kurutularak un yapımında da kullanılmaktadır. 

Kebabın ünlendiği bir şehirde köfte olmazsa olmazdır. Bulgurla yapılan den köfte çoğu insanın tekrar tekrar yediği lezzetler arasındadır. Kebabını, çorbasını köftesini yiyip de tatlısından söz etmemek olur mu? Cevizli kadayıfın birleştiği meşhur kadayıf dolması şehrin beğenilen tatlılarından biridir. Bunun yanında un haşılı tadılması gereken diğer yöresel tatlılar arasındadır.

Erzurum’da Alışveriş ve Sosyal Yaşam

Türk misafirperverliğinin hakkını veren şehirlerden biri olan Erzurum, misafir ağırlamayı son derece sevmektedir. Bu yüzden Erzurumlular için eğlence kendiliğinden gelişmektedir. Şehir merkezinde eğlence anlayışı otellerde veya birkaç mekân ile sınırlanmıştır. Kafeler, barlar, restoranlar genellikle şehir merkezinde yer almaktadır. Bu eğlence mekanları akşam geç saatlere kadar açıktır. 

Erzurum insanı daha sakin bir hayat sevdiği için eğlence merkezlerini ilçelerden uzak olan merkeze yakın yerlere kurmuşlardır.  Türkiye'nin sayılı kayak merkezlerinden biri olan pek çok turiste ev sahipliği yapan palandöken'deki gece hayatı, farklı eğlencelere imza atmaktadır. Gece hayatı, karaoke partileri şarkı yarışmaları gibi etkinliklerle renklendirilir.

Erzurum’da Ulaşım

Erzurum'da havaalanından itibaren ilçelere gitmek için genellikle otobüsler kullanılmaktadır. Toplu taşıma araçları sayesinde şehrin birçok ilçesine ulaşım kolay hızlı bir şekilde sağlanmaktadır. Her ne kadar otobüsler bu denli kullanılsa da küçük minibüsler de tercihler arasındadır. Ulaşım araçlarında kullanılmak için Kardelen kart adı verilen sistem oluşturulmuştur. Şehirde toplam 140 özel halk otobüsü, 95 minibüs ve 80 belediye otobüsü bulunmaktadır. 

Erzurum şehir dışı ulaşım için hava yolu ve kara yolu tercih edilmektedir. Erzurum’a aktarmalı gidişler ve firmaların bağlı olduğu sefer saatleri ile ilgili bilgilere sitemiz sayesinde ulaşım kolaydır. Erzurum otobüs bileti ve gün içerisindeki aktif seferleri öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Erzurum Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Cum
11,73°
Erzurum
27 Nis Cmt, Bulutlu
13,14°
Paz
13,38°
Pzt
14,85°
Sal
14,36°
Çrş
12,14°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery