Giresun

Giresun

Giresun Şehir Rehberi

Karadeniz'in doğusunda yer alan Giresun, her dönem yağış alması sebebiyle yeşilin her tonuna hâkim bir şehirdir. 444.467 kişilik nüfusu ile Türkiye'nin kalabalık illeri arasında 44 sırada yer almaktadır. Şehirde toplam 16 içe bulunmaktadır. Şehrin  %30 merkezde toplanmıştır. En düşük nüfuslu ilçeler ise Çanakçı, Güce, Doğankent ve Çamoluk’tur. Karadeniz'e 122 kilometre sahil bağlantısı bulunan şehir, mavi'nin yeşille buluştuğu eşsiz güzellikleri içerisinde barındıran illerden biridir. Giresun doğusunda Gümüşhane ve Trabzon, güneyinde Erzincan ve Sivas, batısında ise Ordu illeri ile komşudur.

Giresun'un kuzey sınırı Karadeniz bölgesi ile çevrelenmiştir. Şehir Batlama ve Aksu Badileri arasında kalan bölgede bir yarımada üzerine kurulmuştur. Karadeniz'in insan yerleşimine uygun olan tek Adası Giresun'da bulunmaktadır. Kuzey Anadolu Dağları'nın da bulunan Giresun ilinin plaka numarası 28'dir.

Giresun’da Gezilecek Yerler

4000 yıllı Aşkın geçmişiyle Giresun, gezilip görülecek yerler konusunda hem doğal hem de tarihi seçenekler bakımından zengin içerikler sunmaktadır. Şehir merkezinde gezilecek yerler birbirine yakın gibi dursa da görülmesi gereken yerler geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Şehir merkezinde görülmeye değer yerler Bir gün içerisinde tamamlanabilirken, merkez dışında kalan ilçeler ve yaylaları ziyaret için 1-2 gün ayrılmalıdır. 

Şehri tepeden gören ve şehrin tarihi yapısını yansıtan Giresun Kalesi görülmeye değer yerler arasındadır. Müze ziyaretler için Giresun Müzesi, Kapu Camii, ve Karadeniz'in yaşama imkanı sunan tek Adası, Giresun Adası görülmeye değer yerler arasındadır,

Tirebolu ilçesinde bulunan Bedrama Kalesi ve Tirebolu Kalesi Giresun'da görülmesi gereken tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Şebinkarahisar ilçesine bağlı olan Meryem Ana Manastırı, turistlerin Uğrak noktası haline gelmiştir.

Doğa ile iç içe olmak isteyen ziyaretçilerin Kulakkaya Yaylası, Kümbet Yaylası ve Kuzalan Şelalesini mutlaka ziyaret etmesi gerekir. Suyun, yeşilin ve toprağın eşsiz uyumuna bütünüyle bakma imkânı sunan bu yerleşkeler çoğu ziyaretçiyi kendine hayran bırakmaktadır. 

Giresun Mutfağı

Geniş tarihi ile kültür koridoru oluşturan Giresun'da yemek kültürü bir hayli gelişmiştir. Fındığı ile öne çıkan Giresun mutfağı, sebze yemekleri ve deniz mahsulleri ile ön plana çıkmaktadır.

Karadeniz'de yoğun olarak tüketilen karalâhana, Giresun mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Kara lahana ile yapılan lahana diblesi, sevilen yöresel lezzetlerden biridir, Giresun halkı karalâhanayı Yayla pancarı olarak isimlendirilmektedir.

Karadeniz deyince akla ilk olarak mısır ekmeği gelmektedir. Giresun'da da mısır ekmeği sıklıkla tüketilmektedir. Tavada veya tandırda Yapılan bu ekmeği günün her önünde sofralarda bulmak mümkündür. Bunun yanında Görele ilçesinde üretilen Türkiye'nin birçok iline gönderilen Görele pidesi, Giresun'un kendine has tatlarından biridir.

Giresun fındığın anavatanıdır. Yapılan tatlılarda mutlaka fındık kullanılmaktadır. Bu tatlıların Belki de içerisindeki en meşhuru Fındıklı tel kadayıftır. Giresun'da yapılan fındıklı kadayıfın eşi benzeri yoktur.

Giresun’da Alışveriş ve Sosyal Yaşam

 

Giresun denince akla ilk olarak fındık gelmektedir. Şehirde fındık ve Fındıkla yapılan ürünlerin satıldığı dükkânlar bulunmaktadır. Giresun merkezde bulunan Giresun Fındık evi veya Fiskobirlik satış reyonundan fındığın kavrulmuş, kabuklu, çiğ, kıyılmış ve pikola gibi çeşitlerini bulmak mümkündür. Bunun yanında fındık yağı, fındık ezmesi fındık kreması gibi doğal üretim yiyecekler Giresun ziyaretinde satın alınacak ürünler arasındadır.

Karadeniz yöresine ait süs eşyaları, yiyecek içecekler, bakır kaplar, giysiler, yemeniler, Karadeniz müzik ekipmanları gibi pek çok seçenek bulunmaktadır.

Karadeniz'in en önemli illerinden biri olan Giresun'da gece yaşamı çok aktif değildir. Akşamları müzik dinleyebilmek amacıyla oluşturulmuş birkaç kafe tarzı mekân bulunmaktadır. Otellerde vakit geçirmek isteyen kişiler bar ve kafe gibi seçenekleri Otel üzerinden yapmaktadır.

Özellikle Aksu Festivali, her yıl 20 Mayıs'ta kutlanmaktadır. Rumi takvime göre Mayıs'ın 7'sine denk gelen festivalde birçok gelenek sürdürülür. Festivaller başladığında büyük bir ateş yakılır. Festivaller ortalama 3-4 gün sürmektedir. Festival Aksu Çayının yakınlarında düzenlenir. Her yıl aynı dönemde gerçekleştirilen festival 4000 yıllık gelenek ve göreneklerin devam ettirilmesi amacıyla yapılmakta ve Giresun için önemli bir yere sahip olmaktadır.

Giresun’da Ulaşım

Karadeniz sahil yolu üzerinden karayolu kullanılarak rahatlıkla gir içine ulaşılabilmektedir. Havayolu ulaşımını tercih edecekler Ordu- Giresun arasında bulunan havalimanına gitmelidir. Giresun uçak bileti site üzerinde verilen iletişim numaraları üzerinden alınabilmektedir.

Giresun merkezinde bulunan otobüs terminaline Türkiye'nin birçok şehrinden seferler düzenlenmektedir. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerle birlikte pek çok Anadolu şehrinden Giresun'a ulaşım imkânı bulmaktadır.

Giresun özel araçla Gelmek isteyen ziyaretçiler İstanbul'dan önce Sakarya, Bolu, Tosya, Merzifon, Samsun Rotası üzerinden yol alarak 11-12 saat içerisinde Giresun'a ulaşmaktadır. Ankara'dan gelecekler Kırıkkale, Çorum, Merzifon ve Samsun üzerinden yaklaşık 7 saat süren yolculuk sonrasında Giresun'a ulaşmaktadır.

Ordu-Giresun arasına yapılan ve deniz üzeri doldurularak yapılan ilk Havalimanı Ordu-Giresun hava limanına her gün Ankara ve İstanbul'dan seferler bulunmaktadır.

Giresun uçak bileti Giresun otobüs bileti almak isteyen ve sefer durumlarını öğrenmek isteyen ziyaret bizimle iletişime geçmelidir.

 

Giresun Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Pzt
13,06°
Sal
14,1°
Çrş
16,03°
Prş
22,45°
Cum
19,1°
Giresun
27 Nis Cmt, Yağmurlu
15,05°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery