Gümüşhane

Gümüşhane

Gümüşhane Şehir Rehberi

Karadeniz bölgesinin doğusunda yer alan ve 146.353 kişilik nüfusuna sahip olan şehir, doğusunda Bayburt, batısında Giresun, güneyinde Erzincan, kuzeyinde Trabzon illerine komşu şehirdir. Hem tarihi ve zengin kalıntıları ile göz dolduran hem de Harşit Çayının iki yakasına uzanan şehir, doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. 

Gümüşhane Tarihi

Binlerce yıllık süregelen gümüş madenlerinin zenginliği ile öne çıkan Gümüşhane, adını Farsça "hane" Türkçe " Gümüş" sözcüklerinden almaktadır. Şehre Romalılar zamanında Gümüş yeri anlamına gelen "Arjiopolis" denmiş, Evliya Çelebi ise Gümüşhane’yi ‘Gümüşşehri’ olarak eserlerinde anlatmıştır. 

Şehrin geçmişinde İpek Yolu önemli bir yer tutmaktadır. İpek Yolu'nun Gümüşhane'den geçmesi tarih boyunca önemli merkezlerden biri olmasını sağlamıştır. Yapılan Gümüşhane kazılarında darphaneler de imparatorluk hazinesinin 1/6'sını karşılayan altın sikkeler ve gümüş paralar basılmıştır. Hatta şehir kendi adına sikke basabilme yetkisini de içerisinde bulunduran ayrıcalıklı şehirlerden biridir.

Tarih dönemleri boyunca Asurlular, Medler, Urartular, Pers krallığı, Makedonlar, Pontus Krallığı, Roma İmparatorluğu, Emeviler ve Selçuklular gibi tarihte önemli yer tutmuş uygarlıkların hüküm sürdüğü Gümüşhane, Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı seferler sonucunda  1461'de Trabzon Pontus Rum Devletinin yıkılmasıyla Türklerin hâkimiyetine geçmiştir.

Birçok kültürün bırakmış olduğu etkileşimlerle Gümüşhane'de; köprü, antik kent, hamam ya da kilise gibi 391 adet tescillenmiş taşınmaz kültür yapıları bulunmaktadır.

Gümüşhane bölgesi yayla turizmi açısından önemli merkezlerden biridir. Güvende Yaylaları, Kadırga Yaylaları, Kazıkbeli Yaylaları, Erikbeli Yaylaları, Taşköprü Yaylası eşsiz Doğa harikasını kanıtlar niteliktedir. Bu yaylalarda yaz ayları geldiğinde çeşitli şenlikler düzenlenmekte ve birbirinden farklı ürünlerin satıldığı pazar yerleri kurulmaktadır.

Gümüşhane’de Gezilecek Yerler

Yüzyıllar boyunca devam eden pek çok kültüre hâkim olan Gümüşhane'de, gezilip görülmesi açısından birçok seçenek bulunmaktadır. Arkeolojik sit alanları, köprüleri, mağaraları, kiliseleri, manastırları ve mimarisiyle dikkat çeken gölleri, köyleri, şelaleleri ve yaylaları ile gezginleri kendine hayran bırakmaktadır. Bu yapılar çoğunlukla şehir merkezinden uzak konumlarda bulunduğu için gezme için gelenlerin uzun bir tatil planı yapmasını gerektirmektedir. İpek Yolu'nun kadim kentlerinden ve Hıristiyanlık dininin bugüne ulaşmış eski kiliselerini içerisinde barındıran Gümüşhane, yerli yabanca fark etmeksizin herkesi kendine hayran bırakmaktadır. 

Gümüşhane'de gidilecek yerler;

1. Krom Vadisi

2. Satala Antik Kenti ve Sarıçiçek Köy Odaları

3. Karaca Mağarası ve Zigana Turizm Merkezi

4. Santa Hrabeleri ve İmera Manastırı

5. Tomara Şelalesi ve Canca Kalesi

6. Kov Kalesi ve Örümcek Ormanları

7. Limni Gölü ve Artabel Gölleri Tabiat Parkı

Gümüşhane Mutfağı

Kendine özgü yemekleri ile farklı bir yere sahip olan karadeniz mutfağının, pek çok yemeği Gümüşhane mutfağında da yer almaktadır. Klasik bilginin aksine balık çeşitlerinden ziyade hamur işi ve sebzeler öne çıkmaktadır. Gurme turları durak noktalarından biri olan Gümüşhane'de hem yerel hem de turistler tarafından beğenilerek tüketilen birçok lezzet vardır. 

Şehrin yöresel tatlarının başında gelen fırın erişte, mantı çorbası, lor peynirli hazırlanan lemis, ceviz ve yufka ile hazırlanan siron ve sulu yemek olan fasulye bulgurlusu değişik ve yöresel lezzetler arayanların beğenisini toplamaktadır. 

Gümüşhane'ye giden ziyaretçiler şehirde mutlaka kuşburnu marmeladı, dut pekmezi, köme ve pestil yemelidir. Yaylalardan özenle toplanarak yapılan bu lezzetlerin mutlaka tadılması gerekir. Ürünlerin orijinal olması başka illerde yenilen ürünlerle kıyaslama yapılmasına ve ürünlerin beğeni kazanmasına sebep olmuştur. 

Her şehirde olduğu gibi Gümüşhane’de de ızgara ve kebap çeşitleri bulunmaktadır. Bu tarz yemekler her şehirde farklı bir şekilde yapılmaktadır. Güveçte ızgara sarması ile Gümüşhane, sarmaya başka bir olay getirmiştir. Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen ayvalı eti Gümüşhane ziyareti sırasında mutlaka tadılması gereken ürünler arasındadır. 

Gümüşhane'de Alışveriş

Gezginlerin hem kendi hem de arkadaşları için satın alabileceği pek çok Gümüş obje bulunmaktadır. Gümüşhane'de yapılan Gümüş objeler, çeşitlilik bakımından zengindir.  Bunun yanında Gıda ve el sanatları üzerine yapılmış ürünlere göz atmak, pekmez, marmelat gibi yenilebilir ürünleri de alışveriş sırasında yer verilmektedir. 

Bu yöreye ziyaret için gelen çoğu gezgin, orijinal kahvaltılık ürünlerine göz atmaktadır. Öyle ki çevre illerden bu benzersiz lezzetlere sahip olmak için gelen pek çok insan vardır. 

Gümüşhane'de Ulaşım

Gümüşhane Karadeniz’in dağları üzerinde konumlanan bir şehirdir. Bu sebeple ulaşım sadece karayolu ile yapılmaktadır. Şehirde Artvin, Rize, Trabzon, Erzurum, Erzincan, Ordu, Samsun, Giresun olmak üzere üç karayolu ağı bulunmaktadır. L sınırı İstanbul'dan 1108, Ankara'dan 788, Bursa'dan 1118, İzmir'den 1368 kilometre uzaklıktadır.

Gümüşhane'ye otobüsle gelecek kişilerin rahat edebilmesi amacıyla otogar kent merkezinde kurulmuştur. Büyük küçük şehir fark etmeksizin pek çok seyahat acentesi ve otobüs firmaları ile ulaşım mümkündür. 

Gümüşhane uçakla gitmek isteyen kişiler için en yakın havaalanı seçeneği Trabzon şehrindedir. Havalimanı Gümüşhane 100 kilometre uzaklıktadır. Trabzon'dan Gümüşhane arası ortalama 1 saat sürmektedir. 

Gümüşhane ucak bileti ve Gümüşhane otobüs bileti almak ve sefer bilgilerine ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Gümüşhane Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Çrş
18,98°
Prş
17,55°
Cum
18,38°
Gümüşhane
27 Nis Cmt, Yağmurlu
15,35°
Paz
14,87°
Pzt
15,19°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery