Hakkari

Hakkari

Hakkâri Şehir Rehberi

Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Hakkâri, yüzölçümü bakımından Türkiye'nin 47. Büyük şehridir. Şehrin doğusunda İran, batısında Şırnak, güneyinde Irak kuzeyinde Van ili bulunmaktadır. Hakkâri ülkemizin yoğunluk bakımından 62. kalabalık şehridir. Merkez ile birlikte Şemdinli, Yüksekova Çukurca Hakkâri’nin ilçeleridir. Şehrin en kalabalık ilçesi Yüksekova olurken en az nüfusa sahip ilçesi ise Çukurca olmaktadır. Ülkemizin en doğusunda bulunan Hakkâri’de irili ufaklı çok sayıda dağ bulunmaktadır. Dağlık yörelerin başında gelen Hakkâri’nin yüzde sekseni dağlarla kaplıdır.

4150 metre yüksekliğe sahip Cilo Dağı Hakkâri’nin ünlü dağlarından biridir. Şehrin coğrafi konumu sebebiyle karasal ve şiddetli iklim görülmektedir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken kışlar aşırı soğuk ve kar yağışı ile don olaylarını yaşamaktadır. Yılın 7 ayında kar yağışı devam etmektedir. Hakkâri’de gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı illere oranla fazladır. İklim özellikleri dikkate alındığında şehirde yetişen tarım ürünleri sınırlıdır. En fazla yetişen tarım ürünü buğdaydır. Mısır, arpa, çavdar, fasulye, pirinç, mercimek, patates ve soğan Hakkâri’de yetiştirilen tarım ürünlerinden bazılarıdır. Biber, domates, patlıcan, lahana ve sarımsak az miktarda olsa yetiştirilmektedir. Geniş dağları bulunması sebebiyle ekonomi hayvancılığa dayanmaktadır. Meralarda ve çayırlarda koyun, sığır ve keçi beslenmektedir. Son dönemlerde Hakkâri’de arıcılık faaliyetleri de selam kazanmıştır. Dağlık olması sebebiyle sanayi alanında az gelişmiş şehirler arasında yer almaktadır.

Hakkâri’nin neyi meşhur? Hakkâri’de nereler gezilir? İşte Hakkâri hakkında merak edilen tüm detaylar!

Hakkâri’de Gezilecek Yerler

Ülkemizin en doğusunda bulunan Hakkâri, yıllar boyunca birçok medeniyetin hâkimiyetine girmiştir. Köklü geçmişi ile ün kazanan Hakkâri, kaleleri, camileri, kiliseleri, köprüleri ve Sarayları ile görülmeye değer şehirler arasına girmiştir.  Özellikle doğa ve kayak turizmi ile misafir çeken Durankaya Yaylası ve Berçelan Yaylası tertemiz havası ile dört mevsim turistlerin ilgisini çekmektedir. 

Zengin mutfak kültürü olan Hakkâri’yi tam anlamıyla gezmek için en az 2-3 gün ayrılmalıdır.  Hakkâri gezdiğinize ilk olarak merkezde bulunan Meydan Medresesi ile başlamanızı öneririz. 1700'lü yıllardan günümüze kadar ulaşmış olan bu yapı, Hakkâri’nin önde gelen eserlerinden biridir. Kayme Sarayı ve Şemdinli Taşköprü Hakkâri’de ziyaret edilmesi gereken diğer önemli yapıtlardan bazılarıdır. İlkbahar ve yaz aylarında Hakkâri, gezginlere doyulmaz manzara keyfi sunmaktadır. 

Doğa meraklıları için cennet cehennem Vadisi, Seyithan Gölü, Durankaya Yaylası göz doldurmaktadır. Kayak severler için gidilmesi gereken önemli kayak merkezlerinden biri olan Merga Bütan Kayak Merkezi, uğranması gereken yerlerden biridir. 

Hakkâri’de Ne Yenir?

Bulunduğu konum itibariyle çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Hakkâri’de, köklü bir mutfak kültürü bulunmaktadır. Hayvancılığın hâkim olduğu kerte et ürünleri ile yapılan yemekler sıkça tüketilmektedir. Hakkâri sofralarının olmazsa olmaz yemekleri çorbalardır. Çorbalar Sofranın en önemli öğünüdür. Yoğurt, buğday ve yöresel Otlar kullanılarak hazırlanan çorbalar yöresel lezzetler arasında yerini almaktadır. Bu çorbalar arasında gulul çorbası ve ayran çorbası ilk sıralarda yerini almaktadır.

Hakkâri halkı, ana yemeklerinde genellikle et kullanmaktadır. Et kullanılarak yapılan ve yöresel lezzetlerden biri olan doğaba, bağırsak, işkembe, kepaye, parmak kebabı yenilmesi tavsiye edilen lezzetlerdir. 

Yüksekova kebabı, çoğu turistin ilgisini kazanmış ve tam not almış lezzetlerden biridir. Bunun yanında keledoş, komposto, kabak tatlısı, aside, sütlaç, jajik, yörenin vazgeçilmez tatları arasındadır. 

Hakkâri’de Sosyal Yaşam

Doğal ve tarihi güzellikleri ile gezginlerin ilgisini toplayan Hakkâri’de eğlence hayatı fazla gelişmemiştir. Kendi nüfusunun az olması ve güvenlik gerekçesiyle gece hayatı yok denecek kadar azdır. Kent merkezinde yer alan birkaç tane var dışında pek fazla mekân bulunmamaktadır. Bar dışında akşamları kafelere veya çay bahçelerine gidilmektedir. Hakkâri kültüründe eğlence anlayışı türkü barlar ile sınırlıdır. Otantik Türkü Evinde türküler söylenip keyifli vakitler geçirilmektedir. Bunun dışında kente sayılı mekân bulunmaktadır. Var olan mekânları ise genelde merkez konumunda yer almaktadır. 

Hakkâri’de festivaller;

1. Bütün Kayak Merkezi

2. Ters Lale Şenliği

3. Bahar Çelen Yaylası Şenliği

Festivaller mart, nisan ve haziran aylarında yapılmaktadır. Festivaller duruma göre ortalama 2 ila 3 gün sürmektedir. Festivallerde yöresel yemekler, dans gösterileri, halk oyunları ve kermesler yapılmaktadır. 

Hakkâri’de Ulaşım

Hakkâri’ye nasıl giderim? Hakkâri otobüs bileti nereden alınır? İşte Hakkâri’nin ulaşımı ile alakalı bilinmesi gereken detaylar!

Hakkâri’ye karayolu ve havayolu ile ulaşım vardır. Doğu Anadolu Bölgesi üzerinden seyahat edecek kişiler özel Araçta kısa bir süre içerisinde ulaşmaktadır. Şehir dışından gelecek olanlar şehirler arası otobüsleri tercih ederek yolculuk yapmaktadır. Yurdun dört bir yanından farklı turizm firmaları ile Hakkâri’ye ulaşım söz. Konusudur. Batıdan Hakkâri’ye gelmek için en kolay ulaşım seçeneği havayoludur. Selahattin Eyyubi Havalimanı haftanın belirli günlerinde yurdun dört bir yanına seferler düzenlemektedir. Havalimanı Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde bulunmaktadır. Şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta olan Havalimanı'na minibüslerle ulaşım vardır. 

Hakkâri uçak bileti ve Hakkâri otobüs bileti almak isteyen ziyaretçiler site ile iletişime geçerek bilgi almalıdır. 

 

Hakkari Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Cum
10,76°
Hakkari
27 Nis Cmt, Güneşli
13,31°
Paz
12,22°
Pzt
12,29°
Sal
14,73°
Çrş
13,95°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery