Hatay

Hatay

HATAY ŞEHİR REHBERİ

Akdeniz Bölgesi’nin doğu kıyılarında yer alan Hatay, çok kültürlü yapısı ve zengin mutfağıyla tanınır. İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden olan şehir, farklı inanış ve kültürlerin bir arada yaşadığı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Bölgede yapılan kazılardan elde edilen bilgilere göre Hatay’ın tarihi MÖ.100000 ile MÖ.400000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Tunç Çağı’ndan itibaren Akatların hüküm sürdüğü bölgeye 17.yüzyılda Hititler yerleşmiştir. Urartu, Pers ve Asur işgaline uğrayan şehir daha sonra Anadolu’yu ele geçiren Makedonya kralı İskender’in hakimiyetine girmiştir. İskender’in ölümünden sonra topraklar Makedonya İmparatorluğu generalleri tarafından paylaşılmıştır. Birinci Selevkos Asya İmparatorluğunu, oğlu ise Antakya İmparatorluğunu kurmuştur. Hızla gelişen Antakya Roma ve İskenderun’dan sonraki en büyük şehir olmayı başarmıştır. 

Benzersiz bir kültür yolculuğuna çıkacağınız Hatay’da tarihi yerleri gezebilir ve lezzetli yemeklerini deneyebilirsiniz. Yaz aylarında plajlarda dinlenip denize girmek ve kış aylarında Uluslararası Antakya Film Festivali gibi etkinliklere katılmak için hemen otobüs biletinizi alabilirsiniz. 

 

Hatay’da Gezilecek Yerler

Üç önemli dinin bir arada hoşgörü içerisinde yaşadığı Hatay Unesco tarafından “barış şehri” olarak nitelendirilmiştir. Tarihi güzellikleri, kaplıcaları ve yaylaları ziyaret edebileceğiniz bu zengin şehirde yazın denizin tadını da çıkarabilirsiniz. Her sene çeşitli sebeplerle uçak bileti ve otobüs bileti alarak gelen misafirler kültür turizminin tadını çıkarmaktadır. 

  • Anadolu’da kurulmuş ilk cami olarak bilinen Habib-i Neccar Cami’nin, 636 senesinde Hz. Ömer’in hilafeti sırasında inşa edildiği düşünülmektedir. Bizanslılar bölgeyi işgal ettiğinde kiliseye çevrildiği için hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için önemli bir yapıdır. Hz. İsa tarafından gönderildiği düşünülen ve resulleri korurken şehit olan Habib-i Neccar’a ait türbeyi de ziyaret etmelisiniz.
  • Hatay’daki bir diğer önemli dini yapı ise St. Pierre Kilisesi’dir. İnanışa göre Hz. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Petrus dini yaymak için cemaat toplantılarını burada yapmış ve ilk defa burada Hristiyan olarak adlandırılmışlardır. Aziz Petrus papa olarak kabul edildiği için kilise, Katolik inancının merkezi ve ilk Katolik kilisesi kabul edilir. Aslında doğal bir mağara ve hac merkezi olan yapıya ulaşmak için kısa bir yürüyüş sizi bekliyor.
  • Eşi benzeri olmayan tarihi eserleri yakından incelemek için Hatay Arkeoloji Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Dünyanın en büyük ikinci mozaik koleksiyonunun sergilendiği müze aynı zamanda en büyük üçüncü sikke koleksiyonuna sahiptir. Müzede Hitit, Roma, Bizans gibi pek çok döneme ait 35.000 eseri görebilirsiniz.
  • Roma İmparatoru Vespasian tarafından şehri sel ve taşkınlardan korumak için yapılan Titus Tüneli, yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerdendir. Romadaki su mühendisliğinin önemli yapılarından olan tünelin inşasında köleler ve lejyonlar çalışmış, içi döneme ait önemli eserlerle donatılmıştır.
  • Tarihi ile olduğu kadar kaplıcalarıyla da ünlü olan Hatay’da Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları görülmesi gereken yerler arasında yer alır. Bol klorürlü suyu toksik madde barındırmaz ve mineral bakımından zengindir. Benzer özellikler taşıyan bir diğer kaplıca Hindistan’da bulunur. Şifalı suyunun pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Kültür, deniz, gastronomi ve sağlık turizminin geliştiği Hatay’ın keyfini doyasıya çıkarmak için en az 3-4 gününüzü ayırmalısınız. Gelecek tatil planınızda Hatay’a yer vermek isterseniz otobüs biletinizi veya uçak biletinizi şimdiden alabilir, keyifli tatilinizi beklemeye başlayabilirsiniz.

 

Hatay’a Gidildiğinde Tadılması Gereken Lezzetler

Unesco tarafından gastronomi şehri ünvanı verilmiş olan Hatay’ın kozmopolit yapısı mutfağına da yansımış ve çeşitli kültürlerin ortak eseri olmuştur. Her sene yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerin başlıca amacı Hatay mutfağını denemektir. Bolca et, soğan, domates, salça ve baharat kullanılan yemek tariflerinde hemen herkesin damak zevkine hitap edecek bir şey bulunur. Kahvaltılarda tuzlu ve tuzsuz peynir, marmelat, salçalı sos gibi farklı çeşitler bulunurken çayın yanında tuzlanmış yoğurt yemek yöresel alışkanlıklardan biridir. 

İnce bulgur kullanılarak hazırlanan, yağda kızartılan ve içli köfteye benzerliğiyle bilinen oruk, Hatay’da mutlaka denemeniz gereken ilk lezzettir. Kıyma, yoğurt, pirinç ve soğan kullanılarak hazırlanan şişperek çorbası ile kıyma ve ince bulgur ile hazırlanan ekşi aşı çorbası en çok tüketilen çorba çeşitleridir. Yemeklerin yanında yiyebileceğiniz zahter salatasını ve ıspanaklı boraniyi mutlaka sipariş etmelisiniz.

Et severler Hatay’a geldiğinde kağıt kebabını ve tepsi kebabını asla es geçmez. Yumuşacık eti ve enfes sosu sayesinde bir kez daha seveceğiniz Hatay döneri de çok meşhur lezzetlerdendir. Tüm bu yemeklerin yanında yörenin en çok bilinen lezzeti künefedir. Sadece Hatay’da üretilen özel tuzsuz peyniri uzayan, çıtır kadayıfı ve tadı damakta kalan şerbeti ile herkesin yerinde denemesi gereken bir tatlıdır. Sadece benzerini başka yerde bulamayacağınız yöresel yemekleri denemek için Hatay’a gelmek isterseniz otobüs biletiniz bir tık uzağınızda.

 

Hatay’da Konaklama Alternatifleri

Hatay’ın tarihi yapılarını gezmek, doğal güzelliklerinde kaybolmak ve mutfağını deneyimlemek için en az 3-4 güne ihtiyacınız vardır. Şehirdeki büyük otellerin çoğu merkezde yer alır. Kentin dünya çapında turizme açılması sayesinde her türlü donanımı bulabileceğiniz konforlu oteller Antakya ve İskenderun bölgelerinde yoğunluk gösterir. Haritadaki önemli noktalara olan yakınlığı sayesinde dikkat çeken büyük otellerin yanı sıra bütçe dostu kent otelleri, pansiyonlar ve butik oteller de bulunmaktadır. Tarihi dokusunu korumuş konakların otele dönüştürülmesiyle hazırlanmış Çankaya Konakları benzeri işletmeler de sizi çok memnun edecektir. Ayrıca kaplıcalarıyla ünlü olan Hatay’da termal otellerde konaklayarak sağlık turizminin tadını çıkarabilirsiniz.

Hatay’a otobüs biletinizi veya uçak biletinizi yaz aylarına aldıysanız denizin tadını çıkarmak isteyebilirsiniz. Tatilcilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan manzaralı oteller arasında lüks, tarihi, butik tercihleri bulunur. Farklı bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler kamp kurmayı değerlendirebilir. Arsuz ilçesi yakınlarında yer alan kamping alanları ve bungalov evler, doğa ile iç içe huzurlu bir tatil geçirmenizi sağlar.

 

Hatay’da Ulaşım

Uçak bileti veya otobüs bileti alarak gelebileceğiniz Hatay’da şehir içi ulaşım oldukça kolaydır. Ulaşım çoğunlukla otobüs ve minibüslerle yapılmaktadır. Araçları kullanmak için Kent Kart kullanabilir, size özel bir ulaşım düşünüyorsanız kiralık araç ve taksileri kullanabilirsiniz.

Otobüs bileti veya uçak bileti almak, konaklama hakkında daha fazla bilgi edinmek ve şehir içi ulaşım hakkında daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşabilirsiniz.

Hatay Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Sal
16,97°
Çrş
21,58°
Prş
24,65°
Hatay
26 Nis Cum, Bulutlu
24,49°
Cmt
19,98°
Paz
25,79°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery