Iğdır

Iğdır

Iğdır Şehir Rehberi

Türkiye'nin en doğusunda bulunan Iğdır, küçük bir şehir olmasına rağmen zengin bir kültüre sahip şehirlerden biridir. Şehirdeki arkeolojik çalışmalar sonucunda şehrin tarihi Paleotik Çağa kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Iğdır, birçok medeniyetin ve uygarlığın kültürel etkileşim noktası konumundadır. Iğdır’ın kültürel mirası ile adeta ufkunu genişletmek isteyen ve bunun için Iğdır otobüs bileti bakan kişiler için derlenmiş bilgiler aşağıda verildiği gibidir. 

Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan ve bölgenin en önemli şehirlerinden biri olan Iğdır, Türkiye’nin en doğu ucunda yer alması sebebiyle güneyde Ağrı ile komşudur. Iğdır Türkiye’nin sınırlarını da oluşturduğu için ülkelere de komşudur. Iğdır kuzeyde Ermenistan, doğuda Azerbaycan ve Güneydoğuda ise İran ile komşudur. Bu komşuluk ilişkisi, şehrin kültürel etkileşim konusunda gelişmesine sebep olmuştur. 

Iğdır’a Ne Zaman Gidilir?

Doğu Anadolu'nun sert iklimi, Iğdır'ın tamamını da kendini göstermemektedir. Alçak kesimler dağlık bölgelere göre daha ılıman geçmektedir. Ancak dağlık bölgelerde sonbahar döneminden itibaren soğuk havalar kar yağışları etkili olmaktadır. Yaz aylarında ise şehirde kavurucu sıcaklar görülebilmektedir. Kim bunlar dikkate alındığında seyahat için en ideal zamanın ilkbahar ayları olduğu ortaya çıkıyor.

Iğdır Türkiye'nin hem de Doğu Anadolu'nun en küçük şehirlerinden biridir. Bu anlamda şehri gezmek için uzun bir süre ayırmak gerekmez. Şehri ortalama bir iki gün içerisinde gezebilirsiniz. Seyahat tarihini şehirde Önemli olan günlere göre belirleyebilirsiniz;

1. Nevruz Bayramı (19 -21 Mart)

2. Ağrı Dağı Korhan Yaylası Şenlikleri (24-25 Mayıs)

3. Kayısı Festivali- Temmuz ayı

4. Iğdır- Nahçıvan Kültür ve Dayanışma Festivali (Ağustos)

Iğdır’da Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi hem kültürel hem de tarihi öğeleri ile pek çok gezginin dikkatini çekmektedir. Iğdır'ın dikkat çekici doğal güzelliklerinin başında gelen Ağrı Dağı, ülkemizin en büyük dağı olması sebebiyle önemli bir yere sahiptir. Ağrı Dağı'nın bir kısmı Ağrı'da bir kısmı da Iğdır'da bulunmaktadır. Bu daha dışında günümüze kadar ulaşan pek çok tarihi yapı mevcuttur.

Tarihi Bebek Mağarası

Iğdır'da eski dönemlerden kalma pek çok mağara bulunmaktadır. Tarihi bebek Mağarası eski dönemlerden günümüze kadar gelen önemli yapılardan bir tanesidir. Mağara sığdır Şehir merkezine 10 kilometre mesafede Karakoyunlu Köyü de yer almaktadır.

Gökkuşağı Tepeleri

Iğdır'a dikkat çeken görülmeye değer yerler arasında Gökkuşağı tepeleri yer almaktadır. Bölgenin doğal güzelliklerini en güzel şekilde anlatan bu yapı, turistlerin Uğrak noktası olmuştur. Toprak yapısı sayesinde Farklı renkleri bir arada bulundurması tepeleri kendine hayran bırakmaktadır.

Tuz Dağı

Tuzluca köyünde bulunan ve bölgenin tuz ihtiyacının karşılayan tuz dağı yerli ve yabancı pek çok turistin Uğrak noktası olmaktadır.

Iğdır’a Nasıl Gidilir?

Türkiye'nin en uç noktasında olması sebebiyle batıdan gelecek ziyaretçiler otobüsle uzun yolculuklar yapmaktadır. Daha konforlu ve hızlı gelmek adına havayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. 2012 yılında açılan Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı pek çok havalimanına seferler düzenlemektedir. 

Iğdır uçak bileti almak ve seferleri öğrenmek için site ile iletişime geçebilirsiniz.

2012 yılında açılan havalimanı, Iğdır kent merkezinden 16 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Küllü Köyü mevkiinde bulunan Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşım için herhangi bir toplu taşıma hizmeti mevcut değildir. Ancak havalimanı çevresinde taksiler ve özel transfer firmaları sayesinde ulaşım sağlamaktadır. Onun dışında araç kiralama insanların tercih ettiği yöntemlerden bir tanesidir. Havalimanına şehir merkezine  araçla yaklaşık 25 dakika sürmektedir.

Iğdır’da Nerede Kalınır? 

Iğdır, 4 ilçeden oluşan küçük bir şehirdir. Bölgenin turistik noktası merkezde bulunmaktadır. Merkezde pek çok otel'in bulunduğu ve farklı bütçelere göre Pansiyon hizmetlerinin verildiği bilinmektedir. Konaklama işlemleri için şehir merkezine tercih etmelisiniz.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin mutfak kültürü ve çeşitliliği konusunda herkes fikir sahibidir. Bilindiği üzere zengin bir bölge olması sebebiyle yemek çeşitliliği fazladır. Yemek çeşitliliği konusunda diğer şehirlerden önde gelen Iğdır yeme içme konusunda kültürüne oldukça önem göstermektedir. Şehir merkezinden köylere kadar pek çok bölgede yerel restoranlar bulunmaktadır. Bu restoranlarda ise yöresel lezzetler yapılmaktadır.

Iğdır'da Ne Yenir?

1. Kelecoş

2. Katık çorbası

3. Katlet

4. Zibilli pilavı

5. Patlıcan reçeli

6. Tavuk Şorva

7. Kavut

Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Iğdır seyahatinde şehrin tüm turistik bölgelerini hızlı bir şekilde gezmek amacıyla araç kiralama seçeneğini Tercih edebilirsiniz. Çünkü şehirde toplu taşıma çok gelişme gösterememiştir. Birçok turistik bölge dağlık alanlarda bulunduğu için araç kiralama gereklidir.

Sonbahar ayları ve kış ayları içerisinde seyahat planı yapan gezginler çok soğuk hava koşulları ile karşılaşacağını unutmamalıdır. Soğuklara karşı yanında ekstra kıyafetler koymalıdır. 

Iğdır’da Ulaşım

Iğdır toplu taşıma bakımından gelişmemiş şehirlerden biridir. Şehir dağlık bölge üzerine kurulduğu için ulaşım taksi ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Şehir merkezinde belediyeye bağlı hizmet veren halk otobüsleri de bulunmaktadır. 

Iğdır’a gitmeyi düşünen ve Iğdır otobüs bileti hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler sitede bulunan iletişim adreslerinden bizlere ulaşarak bilgi almalıdır. 

 

Iğdır Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Iğdır
27 Nis Cmt, Bulutlu
24,72°
Paz
18,04°
Pzt
18,1°
Sal
19,19°
Çrş
19,49°
Prş
18,88°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery