Karaman

Karaman

KARAMAN ŞEHİR REHBERİ

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Karaman zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan şehirlerimizden biridir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu topraklar önemli ticaret, yerleşim ve kültür merkezlerinden biri olmuştur. Önemli tarım arazilerine sahip olan Karaman ülkemizdeki bulgur üretiminin %20’sini karşılamaktadır.

Karaman’daki ilk yerleşim zamanı tam olarak bilinmese de Hitit döneminde ticaret merkezi ve askeri bölge olarak kullanıldığına dair bulgulara rastlanmıştır. Ardından Frigya, Lidya, Roma ve Yunan egemenliklerinin hüküm sürdüğü topraklarda pek çok kültürün izleri bulunmuştur. Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılması ile Karamanoğlulları, bağımsızlıklarını ilan ederek Karamanoğlu Devleti’ni burada kurmuştur. İlerleyen zamanlarda Yunus Emre, Şeyh Edebali, Kemal Reis, Mevlana, Kazım Karabekir, Şair Ayni gibi Türk büyüklerinin yetiştiği bir yer olmuştur.

Karaman’da kışlar soğuk ve yazlar sıcak geçtiği için bahar aylarında veya yaz başında ziyaret etmenizi öneririz. Dağların yemyeşil olduğu zamanlarda geldiğinizde doyasıya gezme ve doğanın tadını çıkarma fırsatı bulursunuz. Otobüs biletinizi veya uçak biletinizi Haziran ayına almak isterseniz iki güzel festivali yakalama fırsatı da bulabilirsiniz. Kiraz yetiştiriciliğinde bir numara olduğu için bunun önemini vurgulayan Başyayla Kiraz Festivali ve çeşitli çiçeklerin hasadının gerçekleştiği zamanda düzenlenen Kardelen Festivali katılabileceğiniz keyifli etkinliklerden bazılarıdır.

 

Karaman’da Gezilecek Yerler

Kale, türbe gibi tarihi yapıları ve mağara, vadi gibi doğal güzellikleri ile büyülen bir seyahat yapmak için otobüs biletinizi düşünmeden alabilirsiniz. Turistik bir şehir olarak tanıtılmamasına rağmen Karaman’da keşfedilecek pek çok yer olduğunu belirtmeliyiz.

  • Göksu Nehri’nin kollarından olan Ermenek Çayı’nın oluşturduğu Ermenek Vadisi, Karaman’ın en görkemli güzelliklerindendir. Kireçtaşından oluşan jeolojik yapısı nedeniyle pek çok mağara oluşumuna sahiptir. 16’sı Ermenek’e özgü olan 81 adet endemik bitki bulunan bölgede zengin bir fauna ve flora çeşitliliği görülür. Sarp vadi yamaçları, Göksu Nehri’nin mavi suları ve yemyeşil doğa görülmeye değer manzaralar sunar.
  • Miyosen döneminde kireç taşlarından oluşan İncesu Mağarası, yatay yapısıyla dikkat çeken jeolojik yapılardandır. Ülkemizdeki en büyük üçüncü yeraltı su mağarası olan İncesu, yoğun yağışlı zamanlarda küçük bir yeraltı nehrine dönüşür. Mağaranın yakınlarındaki diğer sığınaklarda Roma dönemine ait izlere rastlanmıştır.
  • Tarihinin 11. Yüzyıla uzandığı düşünülen Karaman Kalesi, en son Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılmıştır. Günümüze oldukça az hasarla gelmiş olan kale iç içe üç surdan oluşur. İç kale Bronz Çağı ile Roma ve Bizans dönemlerine ait eski bir höyüğün üzerine inşa edilmiştir.
  • Karaman’ın doğasında yürüyüş ve piknik yapmak isteyenler için hem yöre halkı hem de turistler tarafından ziyaret edilen Zeyve Pazarı, özellikle yaz aylarında ilgi odağıdır. Akan suların sesi ve ağaçların gölgesi eşliğinde Karaman’da vakit geçirilebilecek en güzel yerlerden biridir. Ermenek’te yaşayanların yetiştirdikleri sebze ve meyveleri sattığı stantlardan alışveriş yapabilirsiniz.
  • Günümüzde kültür merkezi olarak kullanılan Çeşmeli Kilise, Bizans dönemine ait olan etkileyici yapılardan biridir. İç mimarisindeki sütunlu yapı ve freskolarla kaplanmış duvarlarıyla dikkat çeken kilise, bir dönem cezaevi olarak kullanılmıştır.

Karaman’ın etkileyici doğası ve köklü tarihi ile dolu bir seyahat için otobüs biletinizi şimdiden alabilirsiniz.

 

Karaman’a Gidildiğinde Tadılması Gereken Lezzetler

Karaman, kendine has lezzetlerle dolu bir şehirdir. Sadece bu yörede yiyebileceğiniz pek çok yemek tarifi barındıran zengin bir mutfağa sahiptir. Tarımsal üretimin fazla olması nedeniyle tahıl ağırlıklı yemek tarifleri oldukça fazladır. Toprak güveç içine kuşbaşı kuzu eti, soğan, sarımsak, domates, biber ve bazen patlıcan yerleştirilmesiyle hazırlanan calla yemeği, Karaman’da en çok yapılan yemek tariflerindendir. Çullama yemeği ise haşlanmış pirince kıyma ve maydanoz eklenerek köfte gibi yuvarlanması ile hazırlanır. Köfteler önce suda haşlanır ardından yumurta ve una batırılarak kızartılır.

Karaman’ın en karakteristik yemeği ise batırıktır. Büyük bir sini içerisine rendelenmiş domates, maydanoz, salça, soğan, biber ve tahin koyulur ve güzelce yoğurulur. Ardından sulu yenebilen yemek köfte gibi sıkılarak da tüketilebilir. 

Yöresel yemekler bakımından zengin olan Karaman’da en çok yapılan yemekler arasında arabaşı çorbası, gılan böreği, zülbiye, guymak, zerde, elma tatlısı ve palize gibi lezzetler de bulunmaktadır. 

 

Karaman’da Konaklama Alternatifleri

Karaman’a otobüs bileti veya uçak bileti aldıktan sonra konaklama seçeneklerini değerlendirmeniz gerekir. Şehirdeki alternatiflerin çoğu merkezde toplandığı için lüks otel arayışınız için bu bölgeye bakmalısınız. 3 ve 4 yıldızlı oteller konforlu oldukları kadar ulaşım kolaylığı sağlayan bir lokasyonda bulundukları için en çok tercih edilen konaklama seçenekleridir. Şehir merkezinde daha bütçe dostu pansiyonlar da bulunur. Tüm işletmeler yılın her zamanında oldukça uygun fiyatlarda hizmet verir.

Merkezde ve çevre ilçelerde bulunan otantik tarzda hazırlanmış evlerde konaklamayı tercih ederseniz çok memnun kalabilirsiniz. Yöresel lezzetleri tadıp eski dokusuyla keyiflendiren odalarda kalmak tatilinize farklı bir ritim kazandıracaktır.

Karaman’da Ulaşım

Karaman’a karayolu ile gelecek olan turistler otobüs bileti alarak otogarda inebilir. Elbette araç kiralayarak ulaşım sağlıyorsanız hem merkezdeki hem de çevredeki tarihi ve doğal güzellikleri rahatlıkla görme imkanına sahip olursunuz. Şehir içindeki ulaşım halk otobüsleri, minibüsler ve taksilerle sağlanmaktadır. Şehir içi ulaşımda kullanılan 10 adet otobüs hattı ile pek çok yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sabah 7’den akşam 9’a kadar kullanılabilen hatların güzergahları ve kalkış saatleri için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Tüm otobüsler otogardan kalktığı için otobüs bileti alarak gelen turistler için oldukça kullanışlı bir alternatiftir. Ayrıca tüm mesafeler birbirine yakın olduğu için çoğunlukla yürümeyi tercih edebilirsiniz.

Karaman seyahatinizde otobüs ve uçak biletinden konaklama alternatiflerine kadar ihtiyacınız olan tüm detaylar için bize ulaşabilir, konforlu yolculuğun tadını çıkartabilirsiniz. 

Karaman Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Cmt
18,83°
Paz
16,48°
Pzt
17,58°
Sal
14,39°
Çrş
14,97°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery