Kastamonu

Kastamonu

Kastamonu Şehir Rehberi

Karadeniz Bölgesi'nin batısında yer alan Kastamonu, il merkezine kuzeyde Küre Dağları, güneyde ise doğu-batı yönünde uzanan Ilgaz Dağları ile sarmaktadır. Şehir, Çorum, Çankırı, Sinop, Bartın ve Karabük'e komşudur. Her ne kadar bir sahil şehri olarak görünse de şehir merkezi iç kesimde yer almaktadır. Cide, Doğanyurt, Bozkurt, İnebolu, Abana ve Çatalzeytin ilçelerinin denize kıyısı vardır. Uçak bileti arayışında olanlar için Kastamonu gezi rehberi detayları aşağıda verildiği gibidir. 

Kastamonu Türkiye'nin kuzey kıyısında yer alan tarihi yapısı ve doğal güzellikleri ile turistleri kendine hayran bırakan şehirlerden biridir. Doğusunda Sinop'a, güneyinde Çankırı'ya güneydoğusunda Çorum'a, batısında ise Karabük ve Bartın'a komşudur. Şehir İstanbul'a 516 kilometre, İzmir'e 859 kilometre ve Ankara'ya 238 kilometre uzaklıktadır.

Kastamonu'nun kıyı kesimlerinde Karadeniz iklimi hâkimken, iç kesimlerde karasal iklim kendini göstermektedir. Kısa alanlarda ortaya çıkan iklim değişikliği dağların denize uzanış şekli ile alakalıdır. Kastamonu'da yılın en az yağış alan ayı şubat, en fazla ise mayıs ayında düşmektedir. Şehrin en sıcak ayı temmuz ayı en soğuk ayı ise ocak ayıdır.

Kastamonu’ya Ne Zaman Gidilir? 

Yılın her anında Kastamonu'da farklı turizm türleri ne hizmet eden alanlar bulunmaktadır. Ne zaman Kastamonu'ya gidilmelidir? Sorusunun cevabı; ne için gidildiğine bağlıdır. Kış sporları için ocak ve şubat ayları tercih edilmelidir. Tarihi geziler ve inanç turizmi için Kastamonu'ya gelecek ziyaretçiler ılıman havaların etkili olduğu ilkbahar aylarını tercih etmelidir. Deniz turizmi ve kanyon turizmi için yaz aylarını tercih etmek sorunun cevabını vermektedir.

Bunun yanında uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali ve İnebolu Uluslararası Heyamola Deniz Şenlikleri Kültür ve Sanat Festivali Uluslararası alanda düzenlenen festivallerdir. Her yıl mayıs ayının ilk haftası Şeyh Şabanı Veli ve Kastamonu Evliyaları”nı Anma Haftası olarak anılmaktadır. Bunun yanında her yılın mart ayında Mehmet Feyzi Efendi Anma Günü gerçekleştirilmektedir. Bu etkinlikler varken Kastamonu'ya gelmek değişik etkinlikleri görme şansını yakalamaya olanak tanımaktadır.

Kastamonu'da Nerede Kalınır?

Bütün gün gezip dolaştıktan sonra konforlu bir ortamda yorgunluğu atmayı herkes ister. Kastamonu'da bu anlamda çeşitli konaklama alternatifleri bulunmaktadır. Şehir merkezinde daha normal bir otelde konaklamak isteyenler merkezde bulunan otelle incelemelidir. Ancak doğa ile iç içe olmak ve yeşilin tadını çıkarmak isteyen kişiler Küre Dağı ve Ilgaz Dağında bulunan dağ evleri ve otelleri ile tatilin tadını çıkarmaktadır. 

Kastamonu’da Gezilecek Yerler

Kastamonu doğal güzellikleri ve manevi değerleri ile görülmeye değer bir ilimizdir. Kastamonu gezisi sırasında milattan önceki dönemlere ait kalıntıları görme fırsatı bulunmaktadır. M.Ö 65 yılından dan günümüze kadar gelen bulguları ile dikkat çeken Pompoiopolis Antik Kenti Kastamonu'nun önemli tarihi yapılarından biridir. Bunun yanında;

1. Kastamonu Kalesi

2. Evkaya Mezarları

3. Şeyh Şabanı Veli Hazretleri Külliyesi

4. Nasrullah Camii

5. Saat Kulesi

6. Kastamonu Arkeoloji Müzesi

7. Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi

8. Küre Dağı Milli Parkı, İncekaya Kanyonu, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Ilgarin Mağarası, Gideros Koyu 

Kastamonu’da Ne Yenir? 

Kastamonu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan yöresel lezzetlerin birçoğunun içerisinde barındırmaktadır. Akla ilk olarak balık tüketimi gelse de Kastamonu mutfağında balık tüketimi azdır. Kastamonu oldukça lezzetli ve çeşitli bir mutfağa sahiptir. Gerek iklim gerekse coğrafi koşullar sebebiyle merkezde ve ilçelerde çeşitli bitki türleri yetişmektedir. Sahil kıyı kesimlerinde balık yetiştirilmekte, iç kesimlerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar yetişmektedir. Durum böyle olduğunda şehrin ilçelerine göre bir yemek kültürü vardır diyebiliriz. Dönemler boyunca farklı kültürlerin etkisinde kalan Kastamonu; Ecevit çorbası, ala pilavı, Kastamonu döneri, banduma, pastırmalı ekmek, etli ekmek, püryan, tirit, haluçka, cırık tatlısı, manca Kastamonu'ya ait yöresel lezzetlerdendir.

Bu yöresel tatları şehirde bulunan pek çok restorandan yemek mümkündür. Restoranlarda yöresel tatların yoğun olarak yapılması mutfak kültürlerine verdikleri değeri kanıtlamaktadır.

 

Kastamonu'da Alışveriş

Kastamonu geziniz de Kastamonu Konaklarını göme fırsatı bulacaksınız. Yöreye özgü mutfak gereçleri, şimşir kaşık, el işi oyuncaklar, el işi ahşap oyma sandık ve mücevher kutuları, dokuma işi örnekleri alınabilecek hediyelik eşyalar arasındadır.

Bunun yanında Kastamonu sarımsağı ve sarımsakla yapılan yöresel tatları unutmadan alışveriş listenize eklemelisiniz.

Kastamonu'da Ulaşım

Kastamonu'da ulaşım günden güne kendini geliştirmiştir. Ilgaz Dağı yolunda açılan yeni tünel ile pek çok yol bağlantısı birleştirilmiştir. Bu tünel sayesinde 35 dakikalık yol 8 dakika içerisinde aşılmaktadır. Kastamonu'da ulaşım şehir içinde minibüs, taksi ve halk otobüsleri ile yapılmaktadır. 

Şehir dışından ziyarete gelen gezginler, karayolunu kullanarak Kastamonu'ya gelmektedir. Orta noktada yer alan bir şehir olması sebebiyle pek çok şehirden gidiş dönüşler de uğrak nokta olmaktadır. Yakın ve ulaşımı kolay bu şehre, Türkiye'nin dört bir yanından otobüs firmaları seferler düzenlemektedir. Bu seferler yeni yapılan Ilgaz Dağı Tüneli ile daha kısa mesafede aşılmaktadır.

Kastamonu'nun güzelliklerini görmek ve tarihini yakından tanımak isteyen gezginlerin Kastamonu otobüs bileti hakkında merak ettikleri her şeye iletişim numaraları üzerinden ulaşmaları mümkündür. İletişim numaralarını arayarak Kastamonu otobüs seferleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunabilir. 

 

Kastamonu Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Çrş
17,61°
Prş
20,54°
Cum
17,31°
Kastamonu
27 Nis Cmt, Bulutlu
9,36°
Paz
13,6°
Pzt
12,17°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery