Kayseri

Kayseri

KAYSERİ ŞEHİR REHBERİ

İç Anadolu bölgesinin en kalabalık şehirlerinden birisi olan Kayseri’nin nüfusu 1.434.357 olarak kayıtlara geçmiştir. Tarihi M.Ö 4000. Yıllara dayanan Kayseri pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kayseri şehrinin ülkemizde en bilinen özelliği bol baharatlı ve lezzetli yemeklere sahip olmasıdır. Bu özelliği ile dünyanın pek çok farklı yerinden insanı kendine çeken Kayseri de konaklama adına da pek çok mekân mevcuttur. Gezi tutkunlarının hemen bir otobüs bileti satın alarak bu güzide şehri gezmeleri tavsiye edilmektedir.

Kayseri’de Gezilecek Yerler Nelerdir?

Yüz ölçümünün büyük olması yanında pek çok turistik gezi alanına sahip olan kayserinin gezilebilecek yerlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

                1.Erciyes Dağı

İç Anadolu bölgesinin en büyük dağı olarak kabul edilen Erciyes dağı Kayseri şehrinin ikonik gezi alanlarından birisi haline gelmiştir. Dünyanın pek çok farklı yerinden gelen insanlar Erciyes dağını görmek için sıra beklemektedirler. Erciyes dağı şehir merkezine 25 km uzaklıkta iken uzunluğu ise 3917 metre olarak bilinmektedir.

                2.Kapuzbaşı Şelaleleri

Görüntüsüyle kartpostalları aratmayan Kapuzbaşı şelaleleri fotoğraf çekmeyi seven gezi tutkunları için vazgeçilmez bir mekandır. Toplam 5 adet büyük 2 adet küçük şelaleden oluşan bu doğal güzelliği doğa ve fotoğraf sever herkesin gidip görmesi tavsiye edilmektedir.

                3.Sultan Sazlığı Milli Parkı

Osmanlı döneminde Kayseri’de bulunan sultanların avlanma bölgesi olarak burayı tercih etmesiyle Sultan Sazlığı adını alan bölge Erciyes dağı manzarasına da sahiptir. Bu özellikleri ile hem fotoğraf tutkunlarını hem tarih severleri memnun etmeyi başaran Sultan Sazlığı Milli Parkı 2006 yılında milli park unvanını almıştır.

                4.Kayseri Arkeoloji Müzesi

Tarihi tunç çağına kadar dayanan pek çok farklı esere ev sahipliği yapan bu müzeye giriş ücreti 5 lira olarak belirlenmiştir. 1969 yılında müze olarak açılan bu mekânda tarih severler için ilgi çekici olabilecek pek çok eser bulunmaktadır. Bir otobüs bileti satın alarak Kayseri ziyaretinde bulunan her tarih severin bu müzeyi ziyaret etmesi gerekmektedir.

                5.Kayseri Lisesi Millî Mücadele Müzesi

Cumhuriyetin kuruluşu döneminde milli mücadele için hizmet etmiş olan bu lise günümüzde milli mücadele müzesi olarak hizmet vermektedir. Ülkemizin bağımsızlık savaşı sırasında önemli ölçüde rol oynayan bu lisenin kesinlikle ziyaret edilmesi tavsiye edilir.

                6.Mimar Sinan’ın Evi

Mimar Sinan’ın doğup büyüdüğü bu ev günümüzde ziyaretçilere açık vaziyette halka sunulmaktadır. Ülkemizin en önemli mimar ve sanatçılarından birisi olan Mimar Sinan hakkında bilgi edinmek isteyen her gezi tutkunun bu evi görmeden geçmemesi gerekmektedir.

                7.Kayseri Kapalı Çarşı

15.yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen bu yapı günümüzde pek çok ziyaretçiyi bünyesinde barındırmaktadır. Bu çarşının en önemli özelliği İstanbul kapalı çarşıdan sonra ülkemizin en büyük ikinci kapalı çarşısı olmasıdır. Alışveriş meraklılarının da bu çarşıyı gezmeleri tavsiye edilir.

Kayseri’de Ne Yenir?

                1.Kayseri Mantısı

Mantı denilince ilk akla gelen şehir kesinlikle Kayseridir. Şehrin en meşhur yemeği olan mantı için ülkenin dört bir yanından ziyaretçiler de akın etmektedir. Şehir ile bütünleşmiş olan Kayseri mantısını kayseriye gelen her vatandaşın denemesi tavsiye edilir.

                2.Develi Cıvıklısı

İsmini Kayseri Develi ilçesinden almış olan Develi cıvıklısı bir çeşit pide türüdür. Kuşbaşı dilimlenmiş etler ile yapılan bu pide şehrin en beğenilen lezzetlerinden birisidir.

                3.Yağlama

Görüntü olarak lahmacunu andıran yağlama yemeği yeme şekli olarak da lahmacun ile benzerdir. Lahmacundan farklı olarak ortasına yoğurt sürülerek yenilen bu lezzetin denenmesi kesinlikle tavsiye edilir.

                4.Pastırma

Tıpkı mantı gibi şehrin ikonikleşmiş lezzeti olan pastırma hem zincir marketlerde hem de şehir halkı tarafından yapılarak satılmaktadır. Sığırın sırt kısmından alınarak yapılan bu lezzetin dünya üzerinde eşi benzeri olmadığı bilinmektedir.

                5.Pöç 

Öküzün kuyruk sokumu etrafındaki etin 14-15 saat pişmesiyle elde edilen bu yemek kenarında bulgur pilavı gibi lezzetler ile desteklenerek sunulmaktadır. Son derece doyurucu ve proteinli yapısı ile tam bir ana yemektir. Bu lezzetin de denenmeden geçilmemesi gerektiği tavsiyeler arasındadır.

Kayseri’de Ulaşım

Kayseri şehri ülkemizin büyükşehirleri arasında yer almaktadır. Bu sebeple ulaşım konusunda oldukça titiz davranılmaktadır. Bunun bir sonucu olarak da şehir dışından otobüs veya uçak bileti satın alarak şehre gelmiş olan ziyaretçilerin ulaşımında mümkün mertebe hiçbir sıkıntı yaşanmamaktadır.

Şehir dışından gelen ziyaretçiler için şehrin sahip olduğu 1998 yılında hizmete açılmış olan bir havalimanı bulunmaktadır. Bunun yanında dileyen ziyaretçiler otobüs terminali sayesinde otobüs ile yolculuk da yapabilmektedirler. 

Şehir içi ulaşım ise genellikle otobüsler ve dolmuşlar ile sağlanmaktadır. Aynı zamanda şehrin belirli bölgelerinde bulunan tramvaylar ile de ulaşım desteklenmektedir.

 

Kayseri Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Sal
9,66°
Çrş
18,34°
Prş
19,82°
Cum
21,29°
Kayseri
27 Nis Cmt, Bulutlu
18,63°
Paz
17,34°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery