Kilis

Kilis

Kilis Şehir Rehberi

Güneydoğu ve Akdeniz bölgeleri arasında geçiş kuşağı Kilis, Suriye sınırına 10 kilometre mesafede Gaziantep'e ise 55 kilometre uzaklıktadır. Doğal güzellikleri ve buram buram tarih kokan sokaklarıyla gezginlerin uğrak noktası olan Kilis, gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Kilis otobüs bileti arayışında olanların önceden bilmesi gerekenler ve şehre yönelik detaylar ise aşağıda derlendiği gibidir. 

M.Ö. 1700 yıllarında Hitit Devleti zamanında Kilis, önemli kentlerden biriydi. Kentin kuzeyinde Yesemek, Hititlerin önemli atölyelerinin bulunduğu merkezdi ve dünyada bu yapıdan tek olma özelliğine sahipti. Şehir, M.Ö 550-700 yılları arasında Med, Asur ve Pers İmparatorluklarının egemenliği altında yaşamıştır. Bir süre sonra şehir Bizans İmparatorluğu'nun eline geçmiştir.

Kilis Hz Ömer döneminde Müslüman olmuştur. Şehir 639 yılında Bizans için önem arz eden Ravanda Kalesi ile birlikte, savaş yapılmadan alınmıştır. Bölgede yaşayan Türkler Oğuz soyuna mensuptur. Ve yerel halka Türkmen denilmektedir. 1071 Malazgirt Savaşı sonrasında Selçuklu İmparatorluğu’na bağlı olarak bölgede bir Türk devleti kurulmuş, 1084 den sonra Kilis ve çevresine Türk oymakları ve beyleri yerleştirilmiştir.

Kilis, Gaziantep Platosunun güneybatı kısmında Türkiye -Suriye sınırında yer almaktadır. Bu konumuyla şehir, Akdeniz ve Güneydoğu Bölgesi arasında bir geçiş koridoru oluşturmaktadır. Kilis tarihte 1995 yılında il statüsüne kavuşmuştur.

Kilis’te Gezilecek Yerler

Her bir köşesi zeytinliklerde ve üzüm bağları ile dolu olan Kilis’te, pamuk ve ipek dokumacılığı ile deri tekstili oldukça önemli yer tutmaktadır. Başta Ravanda Kalesi olmak üzere görülmeye değer çok sayıda turistik ve tarihi mekân bulunmaktadır. 

1. Ravanda Kalesi

2. Oylum Höyük Köyü ve Mozaiği

3. Söğütlüdere

4. Neşet Efendi Konağı

5. Talha ve Zübeyr Türbesi

6. Aidesim Mozaikli Bazilikası

Kilis’te Ne Yenir? 

Kilis kendine özgü yemekleri ile zengin bir mutfağa sahiptir. Mutfak kültürü günlük pişen yemekler özel günler için pişen yemekler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Yemeklerin temelini bulgur ve et oluşturur. Ancak mevsimine göre sebze yemekleri de yapılmaktadır. Kilis yemekleri Türk mutfağının yanı sıra Halep mutfağına benzer özellikler göstermektedir. Yağlı ve baharatlı yemekler ön planda olsa da zeytinyağlı yemeklere de Kilis mutfağında yer verilmektedir. Çünkü zeytinyağı, yörede yetiştirilen kaliteli zeytinlerden yapılmaktadır. Kilis tava, lebeniye, oruk, ekşili malhıta, burma tatlısı, züngül, şıhılmahşi, peynirli irmik tatlısı, sucuk hapısası, teşrübe, haritayla, Kilis Kebabı, anasonlu kahke, tava katmeri, gerebiç  yörede pişen lezzetlerdendir. 

Yöresel lezzetleri bulabileceğiniz pek çok restoran ve kafe Kilis merkez içerisinde bulunmaktadır. Kilis’te yöresel lezzetlerle ün kazanmış çok sayıda restoran bulunmaktadır.

Eski Hammam Restoran: 1562 yılında yapılan ve mimarisiyle herkesi büyüleyen bu yapı restoran olarak işlemektedir. Kültürel değerlerin hissedildiği bu mekânda pişen her yemek önerilmektedir. Kaliteli personelleri, cuma günleri düzenlenen fasıl etkinlikleri ile Kilis'in en önemli lezzet merkezi olmuştur.

Üstün Kadayıf ve Dondurma: Kilis'te tatlı yemek için gidilebilecek en iyi mekândır. Özellikle sıcak şerbetli tatlılar bağımlılık yapacak şekilde yiyenleri etkilemektedir. 

Grand Aynakat Plaza: bir otel restoranı kadar şık ve etkileyici görünen modern mekânlardan biridir. Bu mekân aile ile ziyaret yapılabilecek bir yerdir. Grand Plazada yemekten önce getirilen mezeler ile müşterilerin karnı doymaktadır. Kilis’in misafirperverliği ve eli açıklığı restoranlarda kendini sürekli göstermektedir. Yemek öncesinde gelen ikramlara Kilis’e gitmeyen bir kişi oldukça fazla şaşırmaktadır. 

 

Kilis’te Alışveriş 

Kilis’te bölgenin kültürel yapısıyla uyumlu hediyelik eşya seçenekleri vardır. Ama Kilis denilince akla ilk gelen nasıl ki Kilis tava ise yiyecek dışında akla gelen ikinci ürün ise Kilis'in meşhur yorganlarıdır. Pamuk, ipek, yün gibi çeşitleri ile sanat eserini andıran yorganlar Kilis'in imzası niteliğindedir.

Kilis'ten alınabilecekler listesi içerisine meşhur zeytin ve zeytinyağı, katı veya sıvı pekmez, el emeği yemeniler, kahvaltılık Zahter, sabun horozkarası üzümü, menengiç kahvesi liseye eklenmelidir.

Kilis’te Sosyal Yaşam

Kilis geceleri sakin ve sessiz geçmektedir. Yerel halk genellikle belirli saatlerden sonra evlerine kapanmaktadır. Belirli bir saatten sonra şehir sessizliğe bürünür. Akşam eğlenceleri ve sosyal yaşam akraba ve dost ziyaretleri ile sınırlıdır. Şehirde 7 Aralık Üniversitesi'nin faaliyet göstermesi birkaç kafenin açılmasına olanak tanımıştır. Ama hava karardıktan sonra Kilis'te yapılacak pek bir etkinlik yoktur.

 

Kilise Nasıl Gidilir?

Kilis’e gitmek için en çok karayolu tercih edilmektedir. Başta büyükşehirler olmak üzere her ilden otobüsle ile ulaşım mümkündür. Şehrin İstanbul'a olan uzaklığı 1185 kilometredir. Özel araçla Kilis'te Gelmek isteyenler İstanbul, Sakarya, Ankara, Aksaray, Adana, Gaziantep Kilis güzergahları üzerinden gelmeleri gerekmektedir.

Kilis Adana'ya 246 kilometre, Ankara'ya 731 kilometre, Şanlıurfa'ya 205 kilometre, Kahramanmaraş'a 140 kilometre, Osmaniye 159 kilometre ve Gaziantep'e 58 kilometre uzaklıktadır.

Kilis’e direkt havayolu ile ulaşım seçeneği yoktur. Ancak Gaziantep Havalimanı Kilis’e 40 kilometre uzaklıktadır. Gaziantep aktarmalı uçak seyahati yapılabilmektedir.

Kilis’i Türkiye'nin herhangi bir yerinden ziyaret edecek gezginler, Kilis otobüs bileti ve aktif seferlerin varlığı ile ilgili bilgileri bizimle iletişime geçerek ulaşabilir. Seferler ve aktarmalar hakkında ihtiyaç olan her türlü bilgi ekibimiz tarafından sağlanmaktadır.

 

Kilis Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Prş
28,33°
Cum
22,06°
Kilis
27 Nis Cmt, Bulutlu
20,24°
Paz
21,31°
Pzt
22,67°
Sal
18,22°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery