Kütahya

Kütahya

Kütahya Şehir Rehberi

Ülkemizin kültürel değerlerini bünyesinde barındıran Kütahya, uçak bileti alıp harika bir gezi listesiyle gidilmesi gereken şehirlerimiz arasında yer alır. Bu listeyi hazırlarken ihtiyaç duyacağınız tüm detayları sizler için yazımızda derledik. Germiyanoğulları Beyliğinden günümüze kadarki tarihsel sürecin tüm izlerini bulabileceğiniz kültür şehri Kütahya, özellikle çini ve seramik sanatı için de ülkemizin merkezi konumundadır. Mutfak kültürünün de son derece geniş olduğu bu şehri gezerken sayısız doğal güzellikle de buluşmanız mümkün!

Kütahya’da Gezilecek Yerler

Şehir gezisi zevkinin doyasıya yaşanacağı iller arasında yer alan Kütahya’da tabiat alanlarından tesis hizmetlerine, tarihi eserlerden müzelere kadar pek çok alternatif bulunur. Yüzölçümü bakımından orta ölçekli şehirlerden biri olan Kütahya’da en önemli avantaj, gezi bölgelerinin birbiriyle bağlantılı rotalarda olmasıdır. Sizin için de otobüs bileti aldıktan sonra gezi planını hazırlamanın ilk adımı gezi bölgelerini listelemekse, en güzel alternatifler sizin için ayrıntılarıyla yazımızda!

Kütahya Kalesi

Antik çağların simge eserleri arasında günümüze ulaşan Kütahya Kalesi, Bizanslılar tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun gözde yönetim alanlarından biri olan Kütahya, aynı zamanda Kütahya Kalesi’ni de karargâh olarak kullanmıştır. Kale’nin üç farklı bölümü ve gezi alanı için restore edilmiş alanları bulunur. Taş yapının 1300’lü yıllardan itibaren dimdik durması ve restore çalışmalarıyla desteklenmesi, şehir kültürü için önemli simgelerden biridir.

Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi

Evliya Çelebi, Kütahya kültürünün temsil isimleri arasında yer alır. Ünü dünya çapında yayılan seyyahımız ve ilim insanımız Evliya Çelebi, aynı zamanda yazar ve halk bilimcidir. Kültür Değerlerini Onarma Derneği tarafından korunan Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi; içerisinde Kütahya kültürüne ait pek çok eseri içinde barındırmaktadır. Uçak bileti aldıktan sonra şehir rotanızı belirlerken mutlaka listeye eklemeniz gereken yerlerden biri de Evliya Çelebi Kültür Evidir.

Dumlupınar Atatürk Karargâh Evi

Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılan Karargâh Evi, mücadele yıllarının milli simgelerinden biridir. Şehrin mücadele yıllarında üstlendiği misyonu ve değerini anlatan hatıralarla dolu evde, pek çok savaş yazışması, komuta ve karar bilgilerini içeren eserler ve şahsi kullanım eşyaları bulunur. 30 Ağustos 2003 yılından bugüne kadar sayısız ziyaretçi Kütahya’ya geldiğinde Dumlupınar Karargahını ziyaret etmiştir.

Çini Müzesi

Otobüs bileti alıp Kütahya’ya gitmeye karar verdiğiniz an, gezi listenizde yer alması mutlak olan yerler arasında Çini Müzesi bulunur. Çünkü Kütahya, çini ve seramik sanatında şanı küresel boyutlara ulaşmış bir şehirdir. Bu şöhrete yakışır şekilde hazırlanmış olan Çini müzesi, içinde 1.300’lü yıllardan başlayan bir tarihle pek çok şaheseri barındırır. Kültür ve Turizm Bakanlığının özenle hizmete sunduğu bu harika müzeyi gezdiğinizde, ülkemizin iftiharı Kütahya’nın çini sanatındaki muazzam kültürünü yakından hissedeceksiniz. 

Jeoloji Müzesi

Eski dönemlerde hamam olarak inşa edilmiş olan ve sonrasında restorasyon çalışmalarıyla dönüştürülen Jeoloji Müzesi; ziyaretçiler için yeraltı zenginliklerine yakından bakış imkanı sağlar. Dünyada yaklaşık 90 çeşit maden bulunmaktadır. Bu 90 çeşit madenin 57 türü Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından çıkarılabilir. Türkiye’de çıkan 57 türün 35’i ise yalnızca Kütahya’dan çıkmaktadır. Bu doğal zenginliğin gözler önüne serilmesini sağlayan Jeoloji Müzesi, yeraltı kaynaklarına ilişkin merakınızı gidermek için harika bir alternatiftir.

Kütahya’da Ne Yenir?

Kütahya’nın taşı toprağı altın kabul edilir ancak asıl ganimetler mutfak sanatında ortaya çıkmıştır. Kendine özgü leziz tarifleriyle, bölgenin en sevilen tatlarını barındıran Kütahya mutfağında; damak tadınıza uygun pek çok yemek bulunur. Bunlar arasında gidenin yemeden dönemeyeceği tarifleri, sizler için derledik!

Cimcik

Geleneksel lezzetler arasında Kütahya mutfağının saklı serveti Cimcik yemeğidir. Şehrin hamur işleri konusundaki geniş yelpazesinde, Cimcik lezzet tacı kabul edilir. Bir mantı türü olan Cimcik, 1 kaşıkta 40 mantı hedefiyle kesilir ve hazırlanır. Bu zahmetli lezzeti bir çırpıda bitirmekse sizin yeteneğinize bağlı!

Küp Kebabı

Adından da anlaşıldığı üzere, Kütahya’nın sevilen tadı Küp Kebabı, küp içinde pişirilen ve kuzu etinden yapılan bir tariftir. Yan malzemeleriyle birleşen kuzu tadının yaydığı koku, satışı yapılan restoranları adeta çevreler. Bu kokuyu alanların akın ettiği mekanlara, tüm Kütahya’da kolayca ulaşmak mümkün. Siz de en az geziniz kadar unutulmaz olan tatları denemek istiyorsanız, küp kebabından başlayabilirsiniz.

Gökçümen Hamursuzu

İsmini Gökçümen ilçesinden alan bu leziz tat, öğleden sonra sohbet çaylarına ya da gezi sırasında birkaç dakikalık atıştırmalıklara alternatif olmaktadır. Haşhaş yağının kendine has tadını buram buram yansıtan Gökçümen hamursuzu, özellikle hoş sohbetlerin ve işletme ikramlarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Pratik yapımı sayesinde neredeyse her ağırlama mekanında bulabileceğiniz bu lezzeti, Kütahya’nın özel haşhaş yağı tadını kaçırmayın!

Kütahya’ya Ulaşım

Seyahatinizin en kritik kalemlerinden biri olan otobüs bileti veya diğer ulaşım tercihleriniz için profesyonel destek almak istediğinizde, bizimle iletişime geçebilir ve uzman hizmetlerimizde kolaylıkla faydalanabilirsiniz.

Kütahya Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Kütahya
27 Nis Cmt, Bulutlu
15,85°
Paz
12,26°
Pzt
10,11°
Sal
11,24°
Çrş
11,12°
Prş
12,51°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery