Tekirdağ

Tekirdağ

TEKİRDAĞ ŞEHİR REHBERİ

Tekirdağ, Marmara Denizi ve Karadeniz’e kıyısı olması ile iki denize kıyısı olan 6 şehrimizden biridir. Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında yer alan Tekirdağ, İstanbul’a birkaç saat uzaklıktadır. Bu nedenle her mevsimde günübirlik geziler düzenlenebilir ve Türkiye’nin her yerinden otobüs bileti alarak rahatlıkla ulaşılabilir. Terminal şehir merkezinde yer aldığı için otobüs bileti alarak gelmek isteyen kişiler gitmek istedikleri her yere kolaylıkla ulaşabilir. 

Anadolu ve Balkanlar arasındaki konumu ile önemli bir yere sahip olan Tekirdağ 6000 senelik bir geçmişe sahiptir. Mağara yerleşimleri bizi Kalkolitik Çağ’a, sahil şeridindeki araştırmalar ise Tunç Çağı’na götürür. MÖ.7.yüzyılda Grek kolonilerinin kurulması ile ticarete açılmış, ilerleyen yüzyıllarda ise önce Perslerin ardından Romalıların hakimiyetinde kalmıştır. 

Her yıl Haziran ayında düzenlenen Kiraz Festivali, Ağustos ayına denk gelen Ayçiçeği Festivali ve Eylül ayında gitmeniz gereken Bağbozumu Festivali, Tekirdağ’ı bambaşka bir atmosfere kavuşturur. Otobüs biletinizi bu eğlenceli etkinliklere göre yaparsanız gezinizin daha keyifli geçeceğinden emin olabilirsiniz.

 

Tekirdağ’da Gezilecek Yerler

Küçük bir şehir deyip geçmeyin, Tekirdağ’da görülecek pek çok yer var. Masmavi denizi ve yemyeşil ormanları sayesinde özellikle yaz aylarında ziyaretçisi eksik olmaz.

  • 1840 senesinde Tekirdağ’da dünyaya gelen Namık Kemal’in anısını yaşatmak adına, doğduğu ev restore edilerek ziyaretçilere açılmıştır. Asıl ev zamanla yıkıldığı için fotoğraflar esas alınarak yeniden inşa edilmiştir. Aslına uygun şekilde yapılan 19.yüzyıldan kalma Osmanlı evi günümüzde Namık Kemal evi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Namık Kemal’e ait eserleri ve resimleri görebileceğiniz müzede, Tekirdağ tarihini tanıtan eserler de bulunmaktadır.
  • İstanbul’a yakın deniz tatili yapmak isteyenlerin ilgi odağı olan Şarköy, Trakya’nın Bodrum’u olarak anılır. Ayrıca dünyanın en uzun 12. Sahiline sahip olan Şarköy’ün denizi mavi bayraklıdır. Rüzgar sörfü ve yamaç paraşütü yapmaya uygun olduğu için adrenalin dolu bir tatil geçirebilirsiniz.
  • Eski bir Rum yerleşim yeri olan Kumbağ, gözde sayfiye yerlerinden biridir. Denizi, kumu ve çam ormanlarıyla dikkat çeken Kumbağ, yamaç paraşütüne uygun bir yerdir. Bu tarz sporlara merakı olanlar Uçmakdere’yi de mutlaka ziyaret etmeli. Doğa yürüyüşü ve kamp için uygun olan sakin bir yer arıyorsanız tam size göre olduğunu söylemeliyiz.
  • Tekirdağ seyahatinizde Macar Prensi II. Frenc Rakoczi’nin 15 sene yaşadığı evi ziyaret etmelisiniz. Avustralyalılara karşı Macar ayaklanmasında yenik düşünce Osmanlılara sığınmış ve ölümüne dek 24 ayrı evde yaşamıştır. Günümüze kadar sadece bu konağın yemekhanesi gelebilmiş ve Rakoczi Müzesi’ne dönüştürülmüştür.
  • Bir yerin tarihini en iyi anlayabileceğiniz yerler elbette müzelerdir. Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde MÖ 4500 senesinden itibaren ortaya çıkartılan bulguların sergilenir. Tarih öncesi çağlara ait eserler ile yöresel Trakya eşyalarının sergilendiği müzenin bahçesinde Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait mezar taşlarını görebilirsiniz.

Bu yaz için farklı bir gezi planı arıyorsanız festival, deniz, orman ve tarihin buluştuğu Tekirdağ’a otobüs bileti veya uçak bileti alabilirsiniz.

 

Tekirdağ’a Gidildiğinde Tadılması Gereken Lezzetler

Birbirinden lezzetli yemek tariflerinin yer aldığı meşhur Trakya mutfağı, farklı kültürlerin etkisi sayesinde zengin bir yapıya sahiptir. Sebze yemeklerinden et yemeklerine kadar her damağa hitap eden lezzetler, denenmeye değerdir. Tekirdağ deyince elbette akıllara ilk olarak köfte gelir. Harcına irmik koyularak hazırlanan Tekirdağ köftesi, bölgenin en meşhur yemeğidir ve yerinde yenmesi gerekir. Yanında fasulye piyazı ve acı sosuyla birlikte deneyeceğiniz bu lezzeti başka yerde bulamayacaksınız. Tekirdağ’ın meşhur rakısı köfte ve balığın yanında iyi gidebilir. Keyifli akşamlarda deniz manzarasına karşı gerçek bir Tekirdağlı gibi keyif yapabilirsiniz.

Hamur ve süt ile hazırlanan çeneçarpan çorbası ile Rumeli mutfağından gelen kelle paça çorbası, bu bölgenin en çok tercih edilen çorba çeşitleridir. Görüntüsü omleti andıran cizleme ve bir çeşit pide olan zennik Tekirdağ’ın yöresel yemeklerindendir.

Ana yemekler arasında her evde yapılan, yufka ve tavuk eti ile hazırlanan damat paçası da denenmesi gereken lezzetlerden bir diğeridir. İçine et koyularak hazırlanan sini mantısı ile Osmanlı mutfağından gelen elbasan tava doyurucu ve nefis yemeklerdendir. İyice doyduktan sonra üzerine höşmerim, akıtma, hayrabolu, peynir tatlısı veya akıtma gibi ağzınızı tatlandıracak lezzetlerden en az birini denemeyi unutmayın.

 

Tekirdağ’da Konaklama Alternatifleri

Başta İstanbul olma üzere Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçileri çeken Tekirdağ, otobüs bileti alarak rahatlıkla ulaşabileceğiniz ve yaz tatili için tercih edebileceğiniz bir şehirdir. Özellikle sahil kesiminde yer alan otel ve pansiyonlar talep edildiği için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekir. Her mevsimde ayrı bir keyif alarak konaklayabileceğiniz Tekirdağ’ın şehir merkezinde dört ve beş yıldızlı oteller bulabilirsiniz. En çok tecih edilen lüks otel ise Ramada’dır. Rodosto Hotel ise şehir merkezinde yer aldığı için yıl boyunca yoğun olan işletmelerdendir.

Deniz kıyısında nefis manzaralara karşı konaklayabileceğiniz pansiyon ve apart seçenekleri de oldukça fazladır. Çerkezköy, Şarköy, Kumbağ, Marmara Ereğlisi ve Uçmakdere gibi yerler turistler tarafından sıkça tercih edilir. Kamp tatili yapmak isteyenler için çeşitli işletmeler bulunan Tekirdağ’da doğanın tadını doyasıya çıkartabilirsiniz. 

 

Tekirdağ’da Ulaşım

Otobüs bileti alarak gelen turistler 1, 2, 3 ve 4 numaralı halk otobüslerini veya taksileri kullanarak şehir merkezine çok kısa sürede ulaşabilir. Tekirdağ Çorlu Havalimanı’ndan merkeze ulaşmak için uçuş saatlerine göre otobüs seferleri düzenlenir. Ayrıca taksi ve araç kiralama gibi imkanlardan da faydalanabilirsiniz.

Belediyeye ait TETAŞ firmasının sağladığı otobüs hizmeti, şehir içi ulaşımda en çok tercih edilen yöntemdir. 16 adet otobüs hattının sefer saatleri ile duraklarını görmek için web sitesini inceleyebilirsiniz. Otobüs bileti olarak kullanabileceğiniz hatlar dışında minibüs ve taksileri tercih ederek istediğiniz yere kolayca ulaşabilirsiniz.

Tekirdağ ile ilgili merak ettiklerinizi bize sorabilir ve erkenden otobüs bileti alarak gelecek gezi planınızı yapmaya başlayabilirsiniz.

Tekirdağ Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Sal
16,99°
Çrş
13,72°
Prş
15,39°
Tekirdağ
26 Nis Cum, Güneşli
10,49°
Cmt
10,33°
Paz
9,78°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery